Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Blog: "Een uitdagend landschap"

Door: Jo-Anne

Wat betekent voor mij Tourette? Al mijn boeken en cd’s op alfabet. Op tijd naar bed. De wil van mijn gedachten is wet. Ik controleer en doe alles nauwgezet. Ik loop soms in een huppelende tred. Ik roep heel hard als niemand op me let.

Van je retteketet…

Mijn Tourette is lang niet altijd zichtbaar. Sterker nog; veel mensen die ik geregeld zie, weten niet dat ik het heb. Soms ben ik dagen- of zelfs wekenlang bijna ticvrij. Maar áls er tics oprukken, komen ze vaak in groten getale. Tijdens zo’n tic-offensief beweegt mijn hoofd, schudden mijn armen, schokt mijn lichaam en komen er gilletjes en andere geluidjes uit mijn mond. Soms lijkt het alsof ze wekenlang opgespaard zijn, om er dan even allemaal tegelijk uit te komen. Als ik zo’n ‘aanval’ heb, dan vallen de tics wél op.

Prikkelverwerking
Naast de tics die er af en toe zijn, heb ik wat andere eigenschappen die bij Tourette (kunnen) horen. Mijn hoofd is vaak erg druk. Gedachten racen er soms in sneltreinvaart doorheen. Af en toe heb ik het gevoel dat ze tegen de wanden van mijn schedel botsen, en er niet uit kunnen. Ik raak regelmatig erg overprikkeld en soms in paniek. Dingen die ik meemaak op een dag, laten allemaal hun prikkels achter in mijn hoofd. De verwerking daarvan verloopt op een andere wijze dan bij de meeste andere mensen, heb ik wel gemerkt. Veel blijft lang in mijn hoofd zitten en stapelt zich op, waardoor de emmer soms overloopt. Ik ben ook heel vaak moe daardoor. Gelukkig heb ik wel ’t één en ander aan gereedschap ontwikkeld om hiermee om te gaan, zoals sporten, mediteren en schrijven.

Bredere evenwichtsbalk
Ik heb mijn beperkingen, waardoor ik erg op mijn grenzen moet letten. Af en toe ga ik er overheen en dat betekent een disbalans in heel mijn functioneren. Stemmingswisselingen, angsten en spanning zijn mij niet vreemd. Ik wil regelmatig meer dan ik aankan. Ik vergelijk mijn dagen weleens met wandelen op een evenwichtsbalk. Toch heb ik de laatste jaren veel geleerd en de balk waarop ik loop breder kunnen maken. Ik geniet ook steeds vaker van dingen die ik meemaak.

Een evenwichtsbalk, een bergachtig landschap. Tourette is leven met ups en downs, met vallen en opstaan. Als ik denk: het gaat lekker, val ik toch weer even terug. Als ik denk: het komt niet meer goed, haal ik toch ergens kracht vandaan en krijgt mijn leven weer een positieve wending. Van in de put naar retteketet, als het ware.

Zonder belemmering
Tourette is misschien ook wel een levendige en creatieve geest hebben. Vlot kunnen nadenken, goed kunnen piekeren ook helaas. Hele analyses van sociale situaties passeren in mijn hoofd regelmatig de revue. Heb ik dit wel goed gedaan? Wat denkt die ander nu van mij? Heftige gevoelens maken soms dat ik mijzelf wil terugtrekken, de gordijnen dichthoud. Maar na een tijdje leven in een cocon en donkere gedachten, besluit ik gelukkig toch altijd weer de zon binnen te laten en me in te zetten voor wat ik wil: leven. Dingen ondernemen zonder belemmerd te worden door angst. Samen met mijn metgezel Tourette.

Jo-Anne (1988) studeert filosofie en doet dat met veel plezier en voldoening. Daarnaast zingt zij in een popkoor en tennist ze graag. Ook muziek luisteren vindt ze erg fijn. Op haar zeventiende kreeg zij de diagnose Tourette. Kort geleden is er ook autisme (Asperger) bij haar vastgesteld. Schrijven vindt ze leuk, ze kan er haar gevoel in kwijt. Ze is hard op weg om te leren leven met haar beperkingen en zal jullie deelgenoot maken van haar soms ingewikkelde strijd, maar ook zeker van haar overwinningen en manieren om met Tourette en wat daarbij hoort om te gaan.