Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Blog: Fleurig spectrum

Door: Minoes

Als je Tourette hebt, krijg je naast de tics van alles cadeau. Het spectrum noemen ze dat. Wij, mensen met ADHD, autisme, OCD, leerproblemen, angsten, depressies zijn eigenlijk één grote familie. Het accent ligt bij iedereen anders. En dat maakt ons weer zo uniek!

Snufje autisme
Als ik een feestje organiseer, maak ik lijstjes voor alles wat er moet gebeuren; van de kapstok vrij maken tot de wijnglazen poetsen. Ik bereid alles tot in de puntjes voor. Mijn sterke behoefte aan structuur betekent ook dat ik in mijn hoofd voor alles een ‘laatje’ heb. Ik zei tegen een vriendin dat ik geen sinas voor haar had toen ze erom vroeg omdat het in het laatje ‘drinken voor de kinderen’ zat. Ik had voor de volwassenen cola en spa ingekocht en het laatje met sinas bleef dus dicht!

Toch zorgt dit autistische stukje bij mij niet alleen voor obstakels; het is ook mijn kracht. Ik heb behoefte aan routine en regelmaat, maar ben erg stipt, kom zelden te laat en houd me aan afspraken. Ik kan geen koffie maken en een gesprek voeren tegelijkertijd, maar ben behoorlijk perfectionistisch. Ik raak van slag als anderen mijn planning verstoren, maar structureren is mijn specialiteit.

Als een situatie ineens om een andere aanpak vraagt of iemand verandert in een gesprek plotseling van onderwerp, vind ik het moeilijk om te schakelen, maar ik ben ook een doorzetter. Bij mij thuis wordt gezegd: “wat Minoes in haar kop heeft, heeft ze niet in haar kont!” Ik sta soms niet open voor ideeën van anderen, maar ben wel origineel en volg mijn eigen pad.

Tikkie ADHD
Het voelt vaak erg druk in mijn hoofd; gedachten, positief en negatief, schieten voortdurend heen en weer. Ik kan slapeloze nachten hebben van een onbestemd vlekje op m’n huid of iets wat ik niet had moeten zeggen tegen een vriendin, maar kan ook bruisen van nieuwe ideeën die ik het liefst allemaal onmiddellijk wil realiseren. Ooit deed ik voor de grap een proeflesje ‘sportief paaldansen.’ Ik was zo trots op de capriolen die ik al na één les kon maken, dat ik rigoureus besloot mijn nieuwe passie te volgen.

Binnen een paar dagen had ik alles in huis om mijn paaldanscarrière te lanceren; van blokken magnesium tot een professionele danspaal, in beton gegoten in mijn achtertuin. Zoals verwacht hield deze bezieling geen stand en stond ik na een paar maanden door het raam naar mijn kapot gedanste gazon te kijken en dacht: waarom wilde ik dit ook alweer?

Deze impulsieve aard zou je onder het kopje ADHD kunnen schuiven, net als mijn ongeremdheid, de flapuit die ik ben, mijn moeite met concentreren en organiseren en mijn alles of niks denken en doen. Maar dit onregelmatige karakter heeft ook sympathieke aspecten, zoals mijn enthousiasme, spontaniteit, openheid, eerlijkheid en humor!

Portie buien
Een diep gevoelsleven hoort eveneens bij Tourette. Ik kan, getriggerd door een beeld of een gedachte van het één op het andere moment overspoeld worden door angstgevoelens of door een kleine tegenvaller compleet uit het veld geslagen zijn, maar het volgende moment schijnt de zon weer! Ik geniet ten volle van heel kleine dingen en ken nog dat intense geluksgevoel wat je vroeger als kind had op je verjaardag.

Mijn ouders zeiden ooit over hun twee kinderen tegen mij: “Je broer is een kabbelend beekje en jij bent een kolkende rivier tussen bergen en dalen.” Ze zeiden het met een glimlach en het voelde als een compliment. Want een leven met Tourette zorgt voor het nodige tumult, maar niemand kan zeggen dat het saai is!

Over Minoes:
De Tourette heeft in hun leven nooit een duidelijk podium gekregen. In haar jeugd bestond het niet en mocht het er dus niet zijn. Nu heeft zij er haar weg mee gevonden en is het wederom zelden een punt van aandacht. Haar dochter van 7 vindt haar Tourette van weinig belang omdat ze er tot nu vrolijk mee door het leven fietst. Tourette maakt wie ze is en daar kan ze wanneer ernaar gevraagd wordt met lichte trots over vertellen. Door Minoes haar toezegging om te gaan bloggen voor de stichting komt hun Tourette ineens in de schijnwerpers te staan en moet en mag zij voor het eerst gaan nadenken over wat het voor hen betekent en waar ze in het dagelijkse leven mee te maken hebben. Ze zou gevleid zijn als lezers zich, naast het getob, ook herkennen in de sympathieke kanten van het leven met Tourette.