Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Blog: Kleur bekennen

Door: Marion van Ginneken

Mijn strandbed is strategisch gesitueerd in de schaduw van een pijnboom, mijn piña colada staat op een tafeltje binnen handbereik en de zon staat hoog aan de strakblauwe hemel. Ik bevind me op het paradijselijke 'serenity beach', een heerlijk rustig strandje omgeven door een subtropisch bos. Ik droom even weg, maar na een tijdje begint het te kriebelen en krijg ik zin om wat te gaan doen. Als ik om me heen kijk, valt mijn oog op een tafeltje met stiften en kleurplaten. Even ben ik in verwarring gebracht; dit gedeelte van de baai is toch gereserveerd voor volwassenen? Maar dan begrijp ik het, dit past geheel in het kader van onthaasten: kleuren als bezigheidstherapie.

'Art of silence' luidt het bijschrift op het tafeltje. Na een moment van aarzeling denk ik: waarom ook niet? Ik kies een mooie kleurplaat uit en ga aan de slag. Ik verlies mezelf helemaal in het inkleuren van de afbeelding en ik voel me weer net zo onbezorgd als toen ik in mijn kindertijd het plastic tafelkleed vol kliederde. In deze betoverende omgeving is het natuurlijk makkelijk relaxen, maar ik heb het vermoeden dat kleuren me thuis ook rust zal geven. Daarom neem ik me voor om deze vorm van ontspanning thuis voort te zetten.

Leesbrilletje
Met succes. Ik verdiep me in de mogelijkheden en er gaat een wereld voor me open. Kleuren is helemaal hip, de keuze in kleurboeken is enorm veelzijdig en er blijken hele communities schuil te gaan achter het fenomeen ‘kleuren voor volwassenen.’ Met twee mooie kleurboeken en een bescheiden voorraadje stiften ga ik los. Al snel merk ik dat echt netjes kleuren nog niet zo makkelijk is, zeker niet wanneer je spieren zo nu en dan besluiten om eens even fijn erop los te gaan ticcen. Bovendien ga ik zo nu en dan scheel kijken van de fijne lijntjes in de gedetailleerde tekeningen. Een kleurboek voor volwassenen zou standaard met een leesbrilletje moeten worden uitgerust. Ach, ik blijf (ook tijdens het kleuren) niet altijd binnen de lijntjes, laat staan dat ik me druk maak om zaken als schaduwtechniek of vloeiend kleurverloop.

Een klein offer
Maar het is dan ook niet het eindresultaat waar het mij om te doen is. Kleuren blijkt een perfecte manier om mijn hoofd leeg te maken. Wanneer ik me op mijn kleurwerkje concentreer, voel ik de spanning van me afglijden. En daarmee heeft deze manier van creatief bezig zijn vanzelf een gunstig effect op mijn tics. Sterker nog, wanneer ik een tic-bui voel opkomen, helpt er niets zo goed als lekker even kleuren. Ik kleur mijn hoofd leeg en mijn lijf ontspannen en dat voelt heerlijk. Dat mijn vingers verraden dat ik me weer tot mijn kinderlijke hobby heb laten verleiden, is slechts een klein offer voor mijn hervonden gemoedsrust.

Marion is een 42-jarige Brabantse levensgenieter. Zij houdt van lezen, schrijven, reizen naar zonnige oorden, fotograferen, scrapbooking, dansen, zingen, bos- en strandwandelingen, lekker eten en drinken en gezellige terrasjes. Ze heeft een zwak voor katten en een hekel aan muggen. Op haar 26e is zij gediagnostiseerd met Tourette en het heeft toen nog dertien jaar geduurd voordat ze dit enigszins kon accepteren. Maar zoals het een laatbloeier betaamt, is ze de schade nu aan het inhalen door te schrijven over wat leven met Tourette voor haar inhoudt, in de hoop anderen te inspireren.