Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Blog: ‘Nederland kan nog veel leren’

Door: Anke Valent

Ik houd van reizen en vooral van Indonesië. In eerste instantie vanwege de mooie onderwaterwereld, ten tweede vanwege het heerlijke eten maar ook absoluut omdat Indonesiërs oprecht lieve mensen zijn. Het is het land waar de meeste moslims ter wereld wonen, je vindt er echter ook veel christenen, Hindoes en boeddhisten. Ze leven gemoedelijk samen en extremisme zie je er zelden. De christenen werken tijdens het Suikerfeest en met Kerstmis zetten de moslims een stapje extra om hun vrienden te helpen. 

Ticcende mensen
Sinds een aantal jaren ben ik opgenomen in de prachtige Tourette-familie. Zo ben ik heel bekend en sensitief geworden met en voor ticcende mensen om me heen. Hierdoor vielen mij afgelopen zomer ook meerdere ticcende mensen tijdens mijn reis in Indonesië op. Roy (14 jaar) was onze bootjongen. Als we bij de boot aankomen na een mooie duik, hielp hij ons bij het uit het water komen met de zware uitrusting en hij zorgde dat de duikflessen snel weer gevuld werden voor de volgende duik. Daarnaast werkte hij druk aan zijn Engels. Heel geconcentreerd deed hij zijn werk en hij ticte alle kanten op met zijn mond en schouders als hij weer een paar nieuwe Engelse woorden uitprobeerde naar de gasten!

Rollende ogen
Sue was een vrouw van ongeveer 55 jaar van het winkeltje op de hoek. Zorgvuldig telde zij het geld en ze stopte het gekochte voedsel in een plastic tas. Als ik haar dan in mijn beste Indonesisch bedankte voor de plastic tas en uitlegde dat dit onze oceaan vervuilt, keek ze mij verbaasd aan en rolden haar ogen alle kanten op. Daarna ging ze snel de muntjes nog een keer sorteren en recht leggen in de daarvoor bestemde bakjes.

Tolerant
Nu noemen ze Indonesië een derdewereldland; je hebt in Indonesië op veel plekken geen gewoon ‘westers’ toilet; ik douchte met een emmertje koud water en het was elke avond maar weer de vraag of de elektriciteit het deed…maar op één gebied kan Nederland veel leren van deze voormalige kolonie; tolerantie! Ik zou graag willen wonen in een samenleving waarbij iedereen er bij mag horen. Iedereen is waardevol, los van geloof, opleidingsniveau of tics. Voor iedereen is er een plek in de samenleving en iedereen heeft recht op passend werk.