Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Onze regio-avond in Brabant was weer een fijne bijeenkomst. Er werd gesproken over school, medicatie, frustratie en… https://t.co/BdUVjVNutD
StichtingGTS: Vrijdag was er een regio+ avond in Nieuw Vennep met lezingen van Hans Eijsackers, Rebecca Carper en Dorine Vermeule… https://t.co/AROUm52KpF
StichtingGTS: We are looking forward to continuing our Tackle your Tics pilot study, funded by @TourettesAction! Here you can see… https://t.co/5l9FQ5GcOb

Blog: Hoe ga je om met veranderingen?

Door: Debbie Jansen

Thuis en school
Ons kind gaat het beste op rust en regelmaat. Wil het liefst weten wat iedere dag brengt. Valt ritme/structuur weg, dan merken wij dit direct aan hem. Thuis zit dit wel goed, wij houden hier veel rekening mee. School is echter een ander verhaal. Hij zit in groep 7 op het reguliere onderwijs waar na 2 maanden de leraar plots opstapte. Een soort van Mees Kees-achtige leraar, een hoop mocht en er waren weinig regels. Super vond hij hem. Ideaal voor een kind met Tourette zou je denken. Not!

Gevolgen van verandering
Hij zit in het belangrijkste schooljaar zonder vaste leerkracht. Het gevolg; veel onrust. Iedere dag iemand anders voor de klas met nieuwe (verschillende) regels. Ons kind was flink van slag, dwars, sliep slecht, ging weer bedplassen en zijn leerprestaties werden minder. Ook zijn tics namen flink toe. Momenteel heeft hij met vier leerkrachten per week te maken waardoor hij flink zal moeten incasseren. Dit gaat gepaard met tranen en zo nu en dan niet meer naar school willen. Veel praten en heel veel geduld, zowel thuis als op school is en blijft belangrijk.

Change?
Verandering is heel moeilijk voor ons kind. Dit merken wij als ouders het meest, je ziet je kind immers elke dag. “Go with the flow” zeggen mensen vaak, echter valt dit niet altijd mee. De maatschappij verwacht wel hetzelfde van mensen met een stoornis. Hier lopen wij dagelijks tegenaan. Ik zag eens een hele gave film, een gezin dat emigreerde naar een bos in Canada en daar hun kinderen in de wildernis lieten opgroeien. Wat fantastisch zou me dat lijken voor onze zoon. Hutten bouwen, bomen klimmen, niks moet en alles mag. Vooral jezelf zijn!

Teakwondo
Onze zoon haalt al drie jaar veel voldoening en zelfvertrouwen uit deze geweldige sport. Ieder half jaar zijn er examens voor een nieuwe slip/band en gedurende het jaar zijn er wedstrijden. Dit geeft iedere keer weer veel spanning en de nodige tics die erbij horen. Geduld, discipline, respect, goed luisteren naar je coach, concentratie, alles komt aan de orde op zo’n dag. En als hij in de prijzen valt, doet dat hem goed en geeft het zijn zelfvertrouwen echt een boost. Wat zijn wij trots met hoe onze zoon het allemaal toch maar doet.

Blijf jezelf
Je bent wie je bent en dat is prima! Je kind heeft Tourette en dat moet je accepteren. Makkelijker gezegd soms dan gedaan. De wereld buiten verandert of we nu willen of niet. De jaargetijden, school, sport, vrienden, overlijden en noem maar op. Leuk of niet maakt eigenlijk niet veel uit. Hij moet ermee omgaan en wij zullen altijd zoeken naar handvatten, zodat ons kind het beste uit zichzelf kan halen.

Over Debbie:
De 36-jarige positief ingestelde Debbie uit Delft heeft een zoon (Dean) met Tourette/ADHD, die de nodige aandacht vergt. Zelf kokkerelt ze graag, naast haar hobby’s zwemmen, fietsen en cardiofitness en bovendien is ze dol op Japans eten. Ze houdt van gezelligheid en humor en dat is wat ze thuis belangrijk vindt. Sinds januari 2018 schrijft ze blogs voor Stichting Gilles de la Tourette.