Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Ben jij benieuwd wat je in ons volgende Tourette Magazine kan lezen? Hier alvast een sneakpeak... https://t.co/xbVKPCVqsA
StichtingGTS: RT @DianaBeljaars: Super happy it has been confirmed that I'm writing an article for the Dutch Tourette syndrome patient organisation @Stic
StichtingGTS: Wij wensen alle kinderen in het zuiden van het land die weer naar school gaan een heel fijn schooljaar! https://t.co/LdGL5TGcs5

Blog: De uitdaging die verandering heet

Door: Jo-Anne

Als je moeite hebt met veranderingen, is het leven niet zo eenvoudig. Het leven is namelijk bijna voortdurend onderhevig aan veranderingen. Kleine en grote. Je komt er onderweg naar een afspraak achter dat er een weg afgesloten is, de supermarkt heeft een andere indeling gekregen, je verandert van school of werk, je krijgt een relatie en misschien zelfs kinderen. De mensen om je heen veranderen en zelf verander je ook. Het is een hele klus om je aan dit alles aan te passen.

Flinke gevolgen
De ene mens is beter bestand tegen verandering dan de andere. Van mij heeft het altijd veel gevraagd. Zo ging ik toen ik vijftien was verhuizen met mijn ouders, binnen dezelfde plaats. We kregen een groter huis en je zou zeggen: leuk toch? Maar nee, voor mij was het ingrijpend, en ik besef nu als ik terugkijk dat het flinke gevolgen voor me gehad heeft. Ik had mijn leven na een moeilijke basisschoolperiode wat op de rit gekregen in deze nieuwe stad, had het aardig leuk op school en in ons fijne huis, en ik wilde daar niet weg, ook al gingen we een paar straten verder wonen. Daarnaast waren de locatie van mijn school en mijn klas een aantal maanden daarvoor veranderd.

Psychische problemen
Een nieuwe klas en verhuizen; het werd me teveel. De zomer die erop volgde werd ik ziek. Ik had heel veel dwanggedachten (die me trouwens eerder in mijn leven ook al wel parten speelden), sliep nauwelijks meer, was heel angstig en een depressie lag op de loer. Ook begonnen mijn tics toen.  Door deze combinatie van problemen kon ik niet meer naar school, en opnames en therapieën volgden. Om kort te gaan: na vijf jaar heel veel narigheid en hard werken, ging het de goede kant op met me en kon ik mijn vwo-opleiding vervolgen op het volwassenenonderwijs. Een enorme opsteker, hoewel ik tot op de dag van vandaag bleef worstelen met psychische problemen.

Verandering
Er is sindsdien heel veel veranderd in mijn leven. Ik woon op mezelf, volg een hbo-opleiding, zing in een koor, heb een kat. Ook in mij is het anders. Waar ik tijdens die moeilijke jaren mezelf vaak niet in de hand had, geen antwoord had op de stormen in mijn hoofd en me diep ongelukkig voelde, merk ik nu dat ik veel dingen geleerd heb over mezelf en ook over het leven. Hoe je ermee omgaat als je je somber of bang voelt bijvoorbeeld, dat je dat gevoel maar het beste kunt toelaten. Dat het ook weer overgaat en dat je langzaam sterk wordt van tegenslagen.

Positieve kanten
De verhuizing bleek achteraf een trigger te zijn voor de problemen die hoe dan ook opgetreden zouden zijn in mijn leven. Maar die supergrote drempel van kind zijn naar volwassenheid, ben ik nu wel over, en die heeft me ook zoveel goeds gebracht. Ik kan meer genieten en leef bewuster. Het moeilijkste in het leven is misschien wel het leren leven. Daar heb je gewoon tijd voor nodig. Er is een liedje van Joan Armatrading dat ik mooi vind en dat de positieve kant van verandering belicht. ‘Goddess of Change’, heet het.

O my, I was looking for the sunshine. For the bright side, to those gloomy clouds of steely grey.
En later in het nummer: O my, it’s funny how things turn out fine.

Jo-Anne (1988) studeert filosofie in deeltijd en doet dat met veel plezier en voldoening. Daarnaast zingt zij in een popkoor. Ze houdt van muziek, wandelen en hardlopen. Op haar zeventiende kreeg zij de diagnose Tourette. Kort geleden is er ook autisme (Asperger) bij haar vastgesteld. Schrijven vindt ze leuk, ze kan er haar gevoel in kwijt. Ze is hard op weg om te leren leven met haar beperkingen en zal jullie deelgenoot maken van haar soms ingewikkelde strijd, maar ook zeker van haar overwinningen en manieren om met Tourette en wat daarbij hoort om te gaan.