Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Onze regio-avond in Brabant was weer een fijne bijeenkomst. Er werd gesproken over school, medicatie, frustratie en… https://t.co/BdUVjVNutD
StichtingGTS: Vrijdag was er een regio+ avond in Nieuw Vennep met lezingen van Hans Eijsackers, Rebecca Carper en Dorine Vermeule… https://t.co/AROUm52KpF
StichtingGTS: We are looking forward to continuing our Tackle your Tics pilot study, funded by @TourettesAction! Here you can see… https://t.co/5l9FQ5GcOb

Blog: Ik en mijn knik-tic

Door: #Tourettepret

Tegeltjeswijsheid
“Tics komen,
Tics gaan,
Maar deze knik-tic
Zal blijven bestaan.”

Weer eens wat anders dan de rozen die verwelken en de schepen die vergaan. Maar minstens net zo waar. Zo lijkt het bij ons in ieder geval te zijn. Terwijl de klap-in-je-handen-tic, kusjes-geef-tic en tong-uitsteek-tic van Meike slechts een kort leven beschoren waren in ons gezin, houdt de knik-tic het hier al een heel poosje uit. Je zou het hardnekkig kunnen noemen. Figuurlijk, maar zeker ook letterlijk. Want al dat knikken gaat de nekspieren ook niet in de koude kleren zitten. Gelukkig weet moederlief onderhand al aardig hoe ze het één en ander weer een beetje losser kan kneden. Dan heb je weer zo’n mooi moeder-dochter momentje.

Positief
Zo zie je maar weer, niet alles rondom Tourette is kommer en kwel. Nog zoiets handigs: Stel je voor dat een Tourette-puberdochter het overal altijd mee eens is! “Zou je even willen stofzuigen?” Het antwoord is een knik. “Ga je na het eten direct aan je huiswerk?” Weer een knik. Je zou maar zo’n perfect exemplaar thuis hebben rondlopen! De eerlijkheid gebiedt me overigens wel te vermelden dat dezelfde voorbeeldige dochter ook de schouder-ophaal-tic en ogen-rol-tic heeft. Volgens mij bewaart Tourette die expres voor de puberjaren!

Pavlov
Tijdens de Tourette-presentatie in de klas kregen de leerlingen de opdracht om gedurende één minuut de knik-tic na te doen. En niet zonder resultaat. Toen een paar uur later de school uit ging, had een aantal van hen nog steeds hoofdpijn.

Helaas herkenbaar – Meike had al een paar maanden behoorlijk veel hoofdpijn. Gemotiveerd als ze was, is ze voor de habit-reversal therapie gegaan. Onder het motto “Laat Tourette je niet voor de gek houden, maar houd hem zelf voor de gek” beantwoordde ze het knik-tic-alarm met het aanspannen van een andere spiergroep. De dagelijkse drie keer 5 minuten oefentijd werd al snel drie keer een half uur of nog meer en via het Pavlov-effect liet het brein zich prachtig om de tuin leiden. Al na een dag of tien werd de knik-tic minder frequent en minder heftig. Ook de hoofdpijn nam snel af.

Je zou denken dat na zulk overweldigend succes ook Sanne zich snel zou aanmelden. Het offer was echter te groot: “Moet ik dan drie keer per dag 5 minuten oefenen? Ik heb mijn vrije tijd hard nodig, hoor!” En gelijk heeft ze! Dus voorlopig hopen we maar dat haar wiebeltenen, flapperende gehemelte en gezichtsverfrommeling haar niet teveel last bezorgen. 

Pony
De grootste hobby van Meike is paardrijden. Op miraculeuze wijze komen dan alleen de paardvriendelijke tics eruit. “Hou je hoofd toch eens stil, Pim!” verzucht ze tegen de pony die ze net heeft opgezadeld. Het wordt haar wel heel lastig gemaakt om vlechtjes in de manen te maken; het eigenwijze dier gooit telkens roet in het eten. Oftewel: doet zijn hoofd naar beneden om hooi te gaan eten. Begrijpelijk, maar niet naar de zin van mijn dochter.

Gniffelend sta ik ernaast. Het doet me sterk denken aan wat ik zelf regelmatig meemaak. De kunstige invlecht die ik in mijn hoofd heb, glipt me halverwege dankzij een flinke knik-tic door de vingers. Dan maar weer een paardenstaart vandaag.

Over #Tourettepret:
#Tourettepret is het pseudoniem van een enthousiaste moeder van begin veertig. Samen met haar man André, dochter Meike (10), dochter Sanne (9) en zoon Tim (5) geniet ze van het leven. Beide dochters zijn gezegend met Gilles de la Tourette en ADHD. Zoonlief krijgt nog wat jaartjes om zich te bewijzen op dat gebied. Omdat het voor kroost mogelijk op termijn niet prettig is om met naam, toenaam en psychiatrische vitrinekast op internet te staan, heeft #Tourettepret gekozen om fictieve namen voor haar kinderen te gebruiken. Omdat ook in lastige ervaringen met enig omdenken best wat grappigs te vinden is, probeert #Tourettepret de dagelijkse struggles op humoristische wijze te beschrijven