Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Kom jij naar onze regiocontactavond in Meppel op 1 maart? Het thema van de avond is onderwijs. Schrijf je in op dre… https://t.co/12xEHgTXmE
StichtingGTS: RT @AnnetHeijerman: Dag 4/4 Tackle your #Tics. Op deze terugkomdag hebben de kinderen een ‘houd-de-tics-buiten-de-deur-plan’ gemaakt. Na al…
StichtingGTS: Valentijnsdag: de dag dat je zonder problemen naar iedereen kunt knipogen 😉 https://t.co/iNg3XjQO78

Blog: Vakantie

Door: Jo-Anne Pettinga

Met een kop thee zit ik op de bank. De televisie staat aan. Sheldon (een personage uit The Big Bang Theory) doet verwoede pogingen om te ontkomen aan het feit dat hij van zijn baas zijn vakantiedagen moet gebruiken. Sheldon verstopt zich in de auto van zijn vriend Leonard, om zo, vermomd, toch naar het werk te kunnen. Uiteindelijk lukt hem dit niet: vakantie is onontkoombaar.

Ik stel me zo voor dat de meeste mensen bij het woord ‘vakantie’ denken: holadieeee! Nee, ze zingen het zelfs. Het beeld van koffers, rubberen zwembanden en felle zonneschijn verschijnt en hun mond krult zich in een stralende glimlach. Ze zien zichzelf bijvoorbeeld al met een Mojito op het strand, met gebruinde huid en dure zonnebril. Lang leve de vrijheid.

Vrijheid, wat is dat eigenlijk? Niets hoeven, is dat vrijheid? Doen wat je zelf wilt? Iedereen ervaart vrijheid op een andere manier. De één voelt zich vrij tijdens een boswandeling, een ander tijdens het maken van een schilderij. Vaak wordt vrijheid wel met vakantie geassocieerd. Je hebt even een stuk minder verplichtingen en kunt je eigen gang gaan.

Dat gaat over doen. Hoe zit het met denken, en met voelen? Lang betekende vakantie geen vrijheid voor mij. School gaf me houvast. Als voor mij als kind de structuur van school wegviel, gingen mijn hersenen malen. Ellenlange gedachtestromen cirkelden rond in mijn hoofd. Gedachten met nare inhouden, waar ik maar moeilijk vanaf kwam. Het waren dwanggedachten. Angst en schaamte voelde ik. Censuur in mijn hoofd. Vooral als ik in de vakantie weg van huis was, werd het erg. Ik ervoer het tegenovergestelde van vrijheid.

Ik voel me vrij als ik kan denken wat ik wil. Als mijn gevoelens niet beklemmend zijn of beheerst worden door angst. Als mijn gevoelens mogen komen en gaan. Steeds iets vaker ervaar ik het. Dat ik even loskom. Het voelt heerlijk, het voelt vrij. Het gaat gepaard met opluchting. Het is twee jaar geleden dat ik op vakantie geweest ben, maar in augustus ga ik het toch weer eens proberen. Ik ga een week naar ons buurland Duitsland. Boeken, spelletjes, goed gezelschap, het gaat allemaal mee. Maar wat ik vooral in mijn koffer stop, is een dosis vertrouwen. Vertrouwen dat het leuk wordt en dat mijn hoofd ook vakantie zal hebben.

Over Jo-Anne:
Jo-Anne (1988) studeert filosofie in deeltijd en doet dat met veel plezier en voldoening. Daarnaast zingt zij in een popkoor. Ze houdt van muziek, wandelen en hardlopen. Op haar zeventiende kreeg zij de diagnose Tourette. Kort geleden is er ook autisme (Asperger) bij haar vastgesteld. Schrijven vindt ze leuk, ze kan er haar gevoel in kwijt. Ze is hard op weg om te leren leven met haar beperkingen en zal jullie deelgenoot maken van haar soms ingewikkelde strijd, maar ook zeker van haar overwinningen en manieren om met Tourette en wat daarbij hoort om te gaan.