Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Blog: Google maar

Door: Yaïra van Nielen

Het naampje
De Tourette-diagnose heb ik nog niet zo lang, 
ik kreeg hem toen ik net 20 was geworden. 
Ik ticte al een jaar of twee flink, maar door mijn vele andere diagnoses had ik hier altijd wel een of andere verklaring voor. 
Meestal kreeg mijn autisme de schuld, wat op mijn 13e is vastgesteld. 
Dan zei ik dat ik te veel prikkels had gehad, mijn emmer over liep en daardoor mijn lijf anders aangestuurd werd, waardoor ik dus tics kreeg. Maar voor tics op rustige momenten had ik dan weer geen verklaring. 
Dat het tics waren had mijn psychiater verteld. 
Maar waar die precies door kwamen, weet ik nu dus twee jaar. 
Het accepteren van de diagnose ging heel erg snel, 
dit kwam doordat er eindelijk zo veel op zijn plek viel. 
Ik was het voor het eerst ook eens met een diagnose. 
Niet alleen al mijn andere diagnoses kregen een verklaring (angsten, dwang, autisme, ADHD etc.) maar ook had het een naampje.

Dingetje
Iets uitleggen zonder dat het een naampje heeft en zonder te weten wat het eigenlijk is, gaat helemaal niet. 
Hoe noem je iets zonder naam ook? Dingetje?
Probeer maar eens het Finse tuinspelletje met houten stukken uit te leggen. 
Weet je, zoek het maar eens op. Met een beetje geluk staat op de eerste pagina van je zoekmachine het juiste antwoord. 
Maar zonder dat je de naam van dit spelletje weet en zonder dat je weet hoe het spelletje werkt, zal het waarschijnlijk lang duren voor je het kunt vinden. Wanneer ik je vertel dat het een werpspelletje is, zal het makkelijker te vinden zijn.
Toch is het allerhandigste om gewoon de naam te weten, dat is toch het makkelijkste. 
Zo werkt dat ook met uitleggen waar mijn tics vandaan komen.
De naam Tourette kunnen zeggen in je uitleg maakt het een stuk gemakkelijker dan wanneer ik zou zeggen: 
Ik heb een, door een Fransman ontdekte, stoornis gekenmerkt door tics. 

Finland
Natuurlijk kom ik toch nog even terug op het Finse tuinspelletje. 
Dit spelletje ken ik, omdat ik in een tuin was, gelegen in Finland. Het heet Möllky en is door het geven van deze naam opeens een stuk gemakkelijker te Googlen. Ik was mee met een uitwisseling naar Finland afgelopen zomer, speciaal georganiseerd voor en veelal ook door mensen met Tourette. Dit was zo geweldig dat ik het niet kan laten niets over te schrijven in deze blog.

Naast heel veel mensen ontmoet te hebben, heel veel herkenning gevonden te hebben én nieuwe vrienden te hebben gemaakt, heb ik dus ook Finse tuinspelletjes leren spelen. Helaas gaat lopen erg moeilijk (niet Tourette-gerelateerd) en deed mijn goede arm te veel pijn om mee het blokje weg te werpen. Maar omdat iedereen in Finland zo ontzettend lief is, heb ik met bijna alle activiteiten mee kunnen doen. Het klimmen op de klimmuur was een beetje te veel gevraagd, maar ik heb zelfs met behulp van een rek, andermans rechterhand en veel kracht vanuit mijn rolstoel een strike kunnen gooien tijden het bowlen.