Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Anika had een hartslag van jewelste toen ze enkele maanden geleden een tattooshop binnenstapte. Toch zette ze door.… https://t.co/jb1gHcuzBI
StichtingGTS: Ook voor de regio noord begint vandaag de zomervakantie! Fijne vakantie allemaal ☀️🌈 https://t.co/ZOkyalrsDo

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Blog: Is werken met Tourette wel leuk?

Door: Richard Bosman

Vrijwel elke Touretter probeert door te werken zijn/haar hoofd boven water te houden. De meesten werken als werknemer in een bedrijf, omdat het niet voor iedereen is weggelegd om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Suf
Als je als werkzoekende Touretter je suf solliciteert en je nadien weer eens één van de vele bekende afwijzingen per brief te horen krijgt, dan snap ik heel goed dat je vertrouwen steeds een deuk krijgt. Niet leuk, omdat je als Touretter al moeilijker aan een baan kunt komen dan de gemiddelde Nederlander (in het Tourette Magazine van december lees je meer over solliciteren als je Tourette hebt).

Werkgever
Als je dan het geluk hebt om aan een leuke baan te komen, is het nog niet vanzelfsprekend dat je deze behoudt. Je zal je meer moeten bewijzen dan de andere werknemers én als je al wordt aangenomen, hoop je dat je niet binnen je proeftijd alsnog weg moet, met als reden dat je te veel onrust veroorzaakt op de afdeling.

Stage
Tijdens het vinden van een stageplek wees één van de aangeschreven bedrijven mij af, omdat ze bang waren dat de werknemers in het restaurant last van mij zouden hebben.

Getroffen
Na mijn afstuderen op de HBO ben ik als uitzendkracht in contact gekomen met een verzekeraar in Utrecht. Inmiddels ruim twintig dienstjaren later vind ik dat ik het enorm getroffen heb met dit bedrijf. Als ik op de dag zelf graag verlof wil opnemen omdat ik moe ben van mijn tics, dan is dat geen probleem. Bovendien probeert mijn leidinggevende een voor mij zo ideaal mogelijke werkweek te creëren. Wij mogen twee dagen in de week thuiswerken, maar als ik af en toe een dagje extra wil thuiswerken omdat mij dat meer rust geeft, dan is dat nooit een probleem. Ook vind ik het prettig dat ik, als enige binnen mijn bedrijf, een eigen kamer heb, zodat ik rustig kan ticcen, zonder dat iemand er last van heeft.

Plezier
Ik kan me echter ook voorstellen dat niet iedereen het zo heeft getroffen. Met als gevolg dat je misschien niet altijd met plezier naar je werk gaat. Collega’s die opmerkingen maken, die printer even verderop die steeds dat rotgeluid maakt waardoor je je niet kunt concentreren et cetera.

In gesprek
Als je je het niet (meer) naar je zin hebt bij je werkgever en je ziet het niet zitten om opnieuw te moeten solliciteren, probeer dan in gesprek te gaan met je leidinggevende. Overtuig hem/haar ervan dat je echt last hebt van die printer, dat je het geroezemoes om je heen niet prettig vindt en vraag of het mogelijk is om af en toe in een lege ruimte te werken.

Zelfstandige
Of probeer als zelfstandige aan de slag te gaan. De voorbije periode heb ik zelf getracht één en ander op papier te zetten, omdat ik fotografie leuk vind en ik daarmee meer wil gaan doen. Ondanks mijn goede bedoelingen, lukt het mij maar niet om dit door te zetten. Is het wellicht de zekerheid van het vaste inkomen die ik dan ga missen? Hoe kom ik aan een klantenkring? Hoe reageren ze op mijn Tourette? Zo maar een aantal vragen waar ik momenteel mee worstel.

Hoe doe jij dit? E-mail je positieve/negatieve ervaringen en op- en aanmerkingen (zowel als werknemer als zelfstandige) naar mij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..