Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Anika had een hartslag van jewelste toen ze enkele maanden geleden een tattooshop binnenstapte. Toch zette ze door.… https://t.co/jb1gHcuzBI
StichtingGTS: Ook voor de regio noord begint vandaag de zomervakantie! Fijne vakantie allemaal ☀️🌈 https://t.co/ZOkyalrsDo

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Blog: Wat de toekomst brrrengen moge….

Door: #Tourettepret

Familieruzies
De nep kerstboom kijkt nog even rond in de kamer waarna hij het weer een krap jaar met het uitzicht op de achterwand van de zolderkast moet doen. Misschien staat ergens nog een verdwaald gourmetstel dat nodig ontvet moet worden na het kerstdiner. Familie is weer bezocht, familieruzies bijgelegd en misschien een aantal nieuwe gecreëerd.

De fitnesszalen puilen weer uit van enthousiaste sportievelingen die denken dat ze dit jaar écht die extra kilo’s kwijt zullen raken. De sportzaaleigenaars lachen in hun vuistje: de jaarcontributie is binnen en de ervaring leert dat driekwart van de afvallers er toch binnen een paar maanden de brui aan geeft en …… afvalt. Half Nederland heeft weer een andere zorgverzekeraar gekozen, omdat switchen nou eenmaal lonend is.

De laatste vuurpijl is afgeschoten, de kerstvakantie is alweer geëindigd. Het nieuwe jaar is echt begonnen!

Stempel
Een korte blik op het jaar dat achter ons ligt. Een interessant jaar. Geen standaardjaar. Ups en downs. Tourette heeft nog ietsje meer zijn stempel op ons gezin en op ons leven gedrukt. Hij blijkt best originele kanten te hebben. Ons leven is in ieder geval niet saai. In het begin van het jaar bleek Sanne ook te voldoen aan de voorwaarden en mag ze zich met trots “Touretter” noemen. Inclusief Tourette-pas en ADHD, natuurlijk. Wij houden niet van half werk.

Halverwege het jaar ging Meike naar het Voortgezet Onderwijs en dat bracht weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Vooral de “Plus” die ze bij de Tourette meegekregen heeft, maakt het leven er voor haar (en ons!) niet gemakkelijker op. Gelukkig stonden de hulptroepen van de school al klaar en is de begeleiding tot op de dag van vandaag subliem.

En last but not least: ook de hersentjes van onze hekkensluiter Tim blijken niet helemaal standaard te werken. Voor hem overigens de normaalste zaak van de wereld; hij vindt het juist vreemd als mensen géén tics hebben. Voor mijn geestesoog zie ik het kereltje in de toekomst al als ambassadeur van de Stichting met als doel: Nederland overtuigen dat alle niet-ticcers juist afwijkend zijn. Voorlopig moet hij het echter nog met de karige diagnose “chronische motorische ticstoornis” doen.

Voorrrrrrnemens
Maar wat zouden de voornemens van Tourette dit jaar zijn? Welke tics komen nog uit de doos van Pandorrrra? Houden we het bij het benadrrrrukken van de rrrrr in elk woorrrd, afgewisseld doorrr zachte w, uh, eh, hm, en snurrrkgeluiden? Of worrrden de vocale tics indrrrukwekkenderrr? Nemen de frequentie en amplitude van de bestaande motorische tics misschien toe zodat verdere actie nodig wordt? Heeft Tourette nog meer in petto?

Tot nu toe is er prima mee te leven: qua frequentie liggen we als gezin samen op ruim 15.000 tics per dag en de amplitude is over het algemeen nog zo klein dat er geen gewonden gevallen zijn.
Hoe het ook zal gaan, samen gaan we ervoor!

Wat de toekomst brengen moge……

Over #Tourettepret:
#Tourettepret is het pseudoniem van een enthousiaste moeder van begin veertig. Samen met haar man André, dochter Meike (11), dochter Sanne (10) en zoon Tim (6) geniet ze van het leven. Beide dochters zijn gezegend met Gilles de la Tourette en ADHD. Zoonlief komt nog niet verder dan een chronische motorische ticstoornis. Omdat het voor kroost mogelijk op termijn niet prettig is om met naam, toenaam en psychiatrische vitrinekast op internet te staan, heeft #Tourettepret gekozen om niet de eigen namen van haar kids te gebruiken. Omdat ook in lastige ervaringen met enig omdenken best wat grappigs te vinden is, probeert #Tourettepret de dagelijkse struggles op humoristische wijze te beschrijven.