Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Anika had een hartslag van jewelste toen ze enkele maanden geleden een tattooshop binnenstapte. Toch zette ze door.… https://t.co/jb1gHcuzBI
StichtingGTS: Ook voor de regio noord begint vandaag de zomervakantie! Fijne vakantie allemaal ☀️🌈 https://t.co/ZOkyalrsDo

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Blog: Een nieuwe boost

Door: Janneke Kaim

De meeste mensen met Tourette hoef ik niet uit te leggen wat overprikkeling is. Drukte om je heen, zintuiglijke prikkels zoals harde geluiden of emoties/stress kunnen je soms helemaal uit je doen brengen, zeker als je erg gevoelig bent. Maar wist je dat ook onderprikkeling bestaat? Ik ben constant op zoek naar de juiste balans hiertussen.

Overprikkeld ben ik snel en daar heb ik mijn leven dan ook op aangepast. Zo werk ik vanuit huis, waar ik lekker rustig en efficiënt kan werken zonder de drukte van woon-werkverkeer en een kantooromgeving. Sociale afspraken vind ik gezellig, maar plan ik zorgvuldig. Nooit meer dan één per weekend en niet in een drukke werkweek. En ik neem veel rustmomenten. Het liefst ben ik dan alleen, zodat ik weer even helemaal kan opladen.

Onderprikkeld
Daarnaast kan ik juist ook onderprikkeld raken. Dan heb ik het gevoel dat mijn leven bestaat uit te veel sleur. Onderprikkeld zijn komt ook veel voor bij gevoelige mensen, zeker als je ook nog intelligent bent. Want als je iets een paar keer hetzelfde hebt gedaan, dan weet je het inmiddels wel en ben je toe aan meer uitdaging. Ik wel tenminste…

In mijn leven ben ik constant op zoek naar de balans tussen over- en onderprikkeling en dat is soms best lastig! Bijvoorbeeld op werkgebied. De makkelijke weg zou zijn om alleen werk te doen dat ik 100% in de vingers heb en waar ik dan ook nooit onzeker over hoef te zijn. De valkuil is dan echter dat ik me ontzettend ga vervelen. Nieuwe uitdagingen ga ik graag aan, hoewel de keerzijde is dat deze me ook weer erg onzeker en onrustig kunnen maken.

Nieuwe uitdagingen
Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin in het werk dat ik doe: social media en webredactie. Omdat ik voor verschillende opdrachtgevers werk, is er diversiteit genoeg. Maar toch merkte ik de laatste maanden dat ik toe ben aan meer uitdaging. Jaren geleden had ik op zo’n moment misschien wel abrupt alles laten vallen en compleet ander werk zijn gaan zoeken. Maar inmiddels heb ik geleerd om op een volwassen manier met dit gevoel om te gaan. Ik weet dat ik het niet moet negeren, want dan wordt het alleen maar groter en kom ik een keer op een punt dat ik het bijltje erbij neer wil gooien. Nu onderken ik het gevoel en onderzoek ik zelf hoe ik nieuwe uitdagingen aan kan gaan, zonder meteen het roer helemaal om te gooien.

Inmiddels heb ik concrete plannen voor het volgen van een cursus in mijn vakgebied. Back to school dus! En ik ga kijken hoe ik mijn werk meer kan gaan combineren met mijn opleiding tot diëtist en kennis van voeding. Beide stappen vind ik heel spannend, waardoor ik momenteel ook weer onrustiger ben en me af en toe onzeker voel. Maar het gevoel van een nieuwe boost overheerst: ik heb er zin in!