Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Blog: 3-jarige wijsheden

Door: Yaïra van Nielen

Scheids
Er is een nieuw neefje in mijn leven gekomen.
Hij is het neefje van mijn verkering/vriendin.
Neefje, drie jaar oud, houdt van spelen met een bal, hij vroeg of ik mee wilde doen met voetballen. Maar met mijn posttraumatische dystrofie in het ene been, en uitvalverschijnselen in het andere, kan ik echt niet voetballen.
Ik zei tegen Neefje: 'Ik kan niet voetballen, mijn benen zijn een beetje stuk, ik kan wel gooien!"
Hij vroeg het nog een keer in de hoop dat ik dan wel 'ja' zou zeggen. Want gooien had hij weinig zin in. Maar weer zei ik: "Ik kan echt niet voetballen, schat, mijn benen zijn stuk."
Ik zag aan zijn koppie dat hij weer wat ging vragen.
Maar deze keer zei hij: "Oh, wil je dan scheidsrechter zijn?"
Ik smolt, wat was dit mooi bedacht van hem.

Kippensoep
Ik ben van mening dat je aan een 3-jarige best kan uitleggen wat tics zijn. Op een moment vroeg hij dan ook wat mijn been steeds deed. Hij keek al wel wanneer ik dingen riep (vocale tics), maar hierbij keek hij me gewoon lachend aan. Ik riep ook wel vrolijke dingen. Ik zei dat mijn been gewoon een beetje bewoog soms en dat ik daar niets aan kon doen. Net als mijn hoofd, mijn schouders en mijn hele lijf. Neefje begon ook te wiebelen met zijn benen en mijn vriendin deed ook mee. We zaten te wiebelen, maar al snel was Neefje weer afgeleid en at hij zijn kippensoep. Dat je soep niet koud wordt, is ook wel belangrijker dan praten over tics.