Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Is het handboek ook geschikt voor ouders en Touretters? Het boek is geschreven voor professionals, maar zeker ook g… https://t.co/U3KLwDtdUQ
StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Blog: Van tic-trigger tot dwangprikkel

Door: Marion van Ginneken

Zowel tics als dwang vormen belangrijke aspecten van het syndroom van Gilles de la Tourette. Hoeveel last je hebt van het één of het ander, verschilt sterk per persoon, evenals de manier waarop je ermee omgaat.

Tic-triggers
Persoonlijk vind ik mijn tics irritanter dan de milde vorm van dwang die ik zo nu en dan ervaar. Incidenteel heb ik last van tic-explosies die meestal voortkomen uit triggers. De kunst is dus om deze tic-triggers te herkennen. Dankzij jarenlange ervaring weet ik inmiddels welke situaties ik beter kan vermijden. Een lawaaierige omgeving bezoeken is er ééntje. Maar ook minder voor de hand liggende activiteiten horen hierbij. Zo kan een avondje tv kijken een enorme trigger zijn voor tics. Zeker actiefilms zijn aan mij niet besteed. Is James Bond voor de één pure ontspanning, voor mij is het de grootst denkbare tic-trigger.

Dwangprikkels
Logisch dat ik de tv steeds vaker laat voor wat het is en mezelf terugtrek met een goed boek. Lezen maakt je geest rustig, doordat er geen snelle beelden en geluiden op je worden afgevuurd. Hierdoor blijft overprikkeling uit en daarmee ook het grootste deel van de tics. Helaas bestaan er ook triggers die dwanggedrag kunnen uitlokken. En je raadt het al: de meeste dwangprikkels ervaar ik tijdens het lezen. Mijn Tourette-brein vindt het leuk om mijn ogen steeds terug te sturen naar zinnen die ik al gelezen heb en schept er genoegen in om woordjes om te draaien en letters te tellen. Hierdoor is het lastig om mijn aandacht bij het verhaal te houden en wordt lezen een regelrechte uitdaging. Dit is dan ook de reden geweest waarom ik jarenlang geen enkel boek heb aangeraakt. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat het oké is dat ik door de dwang langer over een boek doe dan anderen, zolang ik er maar van geniet.

Balans
Kort gezegd leidt in mijn geval tv kijken dus tot tics en lezen tot dwang. Dit zijn twee voorbeelden van bezigheden waarop mijn Tourette een duidelijk stempel drukt. Het scheelt dat ik voor mezelf weet welke bezigheden bepaald gedrag uitlokken. Van veel Touretters weet ik dat sporten een goede uitlaatklep kan zijn en dit ervaar ik zelf ook zo. Ook mediteren geeft rust, zowel lichamelijk als in mijn hoofd. Dagelijks is het zoeken naar een goede balans tussen dingen die gedaan moeten worden en activiteiten waar ik mijn vrije tijd mee wil vullen. Dit lukt de ene dag beter dan de andere en soms heb ik na een werkdag gewoon zin om naar een spannende film te kijken. Dat de bak met popcorn vergezeld wordt van een lijf vol tics, neem ik dan voor lief.

Over Marion:
Marion (1974) is een Brabantse levensgenieter. Zij houdt van lezen, schrijven, reizen naar zonnige oorden, fotograferen, scrapbooking, dansen, zingen, bos- en strandwandelingen, lekker eten en drinken en gezellige terrasjes. Ze heeft een zwak voor katten en een hekel aan muggen. Op haar 26e is zij gediagnostiseerd met Tourette en het heeft toen nog dertien jaar geduurd voordat ze dit enigszins kon accepteren. Maar zoals het een laatbloeier betaamt, is ze de schade nu aan het inhalen door te schrijven over wat leven met Tourette voor haar inhoudt, in de hoop anderen te inspireren.