Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: RT @wijzijnmind: Het gaat hard met de aanmeldingen voor ons event Last Man Standing: 240 palen hebben nu een eigenaar. We hebben 300 palen…
StichtingGTS: RT @Maasduinen: New post: "Hoofdzaken: Zhuan over Gilles de la Tourette" https://t.co/1DFRSZCwKD
StichtingGTS: Heb jij onze survey al ingevuld? Help ons informatie te verzamelen over behandelaren en scholen die ervaring hebben… https://t.co/QECtnaXjGH

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Slaapproblemen bij Tourette niet het gevolg van bijkomende ADHD

Slaapproblemen komen vaak voor bij kinderen met het syndroom van Gilles de la Tourette, ongeacht of zij ook ADHD hebben. Tot deze conclusie komen onderzoekers uit Ohio (VS).

Zij interviewden 123 kinderen en jongeren met Tourette onder de 21 jaar. Van hen had 61 procent eveneens ADHD. Van de groep met Tourette én ADHD had 64 procent last van een slaapstoornis volgens de criteria van het diagnostisch handboek DSM5. Driekwart van hen had tekenen van slapeloosheid, die zouden kunnen worden uitgelegd als de gevolgen van hyperactiviteit en het gebruik van stimulerende (ADHD-)medicatie.

Maar van de groep met Tourette zónder ADHD had toch ook 65 procent last van een slaapstoornis. En van hen had weer 32 procent tekenen van slapeloosheid, ook al hadden ze geen ADHD of stimulerende medicatie. Slaapproblemen lijken dus sowieso vaak samen te gaan met Tourette, los van eventuele ADHD.

Bron: Ghosh, D., Rajan, P.V., Dasc, D., Dattac, P., Rothner, A.D. Erenberg, G. (2014) Sleep Disorders in Children With Tourette Syndrome. Pediatric Neurology 51 (1): 31–35.