Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Slaapproblemen bij Tourette niet het gevolg van bijkomende ADHD

Slaapproblemen komen vaak voor bij kinderen met het syndroom van Gilles de la Tourette, ongeacht of zij ook ADHD hebben. Tot deze conclusie komen onderzoekers uit Ohio (VS).

Zij interviewden 123 kinderen en jongeren met Tourette onder de 21 jaar. Van hen had 61 procent eveneens ADHD. Van de groep met Tourette én ADHD had 64 procent last van een slaapstoornis volgens de criteria van het diagnostisch handboek DSM5. Driekwart van hen had tekenen van slapeloosheid, die zouden kunnen worden uitgelegd als de gevolgen van hyperactiviteit en het gebruik van stimulerende (ADHD-)medicatie.

Maar van de groep met Tourette zónder ADHD had toch ook 65 procent last van een slaapstoornis. En van hen had weer 32 procent tekenen van slapeloosheid, ook al hadden ze geen ADHD of stimulerende medicatie. Slaapproblemen lijken dus sowieso vaak samen te gaan met Tourette, los van eventuele ADHD.

Bron: Ghosh, D., Rajan, P.V., Dasc, D., Dattac, P., Rothner, A.D. Erenberg, G. (2014) Sleep Disorders in Children With Tourette Syndrome. Pediatric Neurology 51 (1): 31–35.