Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Anika had een hartslag van jewelste toen ze enkele maanden geleden een tattooshop binnenstapte. Toch zette ze door.… https://t.co/jb1gHcuzBI
StichtingGTS: Ook voor de regio noord begint vandaag de zomervakantie! Fijne vakantie allemaal ☀️🌈 https://t.co/ZOkyalrsDo

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Hersenstofje GABA mogelijk nieuw aanknopingspunt voor behandeling

Brits onderzoek heeft mogelijk tot nieuwe aanknopingspunten geleid voor de behandeling van Tourette. De onderzoekers ontdekten dat het hersenstofje GABA een belangrijke rol speelt in het controleren van tics.

Hogere concentraties van het hersenstofje GABA in een hersengebied genaamd SMA (supplementary motor area, op de afbeelding roze gekleurd) blijken hyperactiviteit te temperen in de hersengebieden die beweging aansturen. Door dit effect zouden alleen de sterkste signalen een beweging produceren en de tics afnemen. 

Paradoxaal genoeg werden er in dit onderzoek bij jongeren met Tourette juist hogere GABA-concentraties gevonden, terwijl in eerder onderzoek van een tekort werd uitgegaan. De onderzoekers leggen uit dat dit kan komen doordat mensen met Tourette hun lage concentratie compenseren door het aanmaken van extra GABA in de hersenen. 

Nieuwe technieken voor hersenstimulatie zouden in de toekomst de hoeveelheid GABA kunnen beïnvloeden (laten toe- of afnemen in specifieke delen van de hersenen) en mensen met Tourette meer controle kunnen geven over hun tics. Dit soort hoopvolle resultaten leiden helaas niet meteen tot een nieuwe behandeling. Daar zal nog heel wat (grootschaliger) onderzoek aan vooraf moeten gaan. Wij gaan het volgen en houden u op de hoogte.

Lees hier het bronartikel