Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: "Lang betekende vakantie geen vrijheid voor mij. School gaf me houvast. Als voor mij als kind de structuur van scho… https://t.co/TW7AKOoLWe
StichtingGTS: "Vrijheid, wat is dat eigenlijk? Niets hoeven, is dat vrijheid? Doen wat je zelf wilt? Iedereen ervaart vrijheid op… https://t.co/Vyngj2m6xw
StichtingGTS: Op zoek naar een Tourette specialist? Onze geheel vernieuwde specialistenlijst kun je hier vinden! https://t.co/bIyErPO4H5

So You Think You Can Tic?

Bewegingstics worden dans, geluidstics worden muziek. Het resultaat: een bijzonder dansfilmpje voor Tourette awareness

In het kader van de Europese Tourettedag op 7 juni a.s. maakten wij met onze Europese collega's een spectaculair dansfilmpje. Hierin laat Marvin (23, syndroom van Gilles de la Tourette) zijn tics zien op het podium van So you think you can dance. Hij wordt bijgestaan door Dennis Weening en Evi Hanssen, beiden bekend met het syndroom. De boodschap: Tourette is meer dan je denkt.
Hoe breng je over dat het syndroom van Gilles de la Tourette meer is dan de scheldtics waar de meeste mensen het van kennen? Door de bewegingstics te laten zien die veel vaker voorkomen bij dit syndroom. Marvin werkte graag mee aan dit filmpje ter bewustwording van de aandoening waar hij dagelijks veel last van heeft. Hij wordt begeleid door een dansgroep, die een hiphop-choreografie maakte op basis van zijn tics. De muziek is al even bijzonder: ‘vocal tics in motion’ is een aanstekelijke beat op geluidstics van mensen met hetzelfde syndroom.

Van kluizenaar tot model
Marvin Potters (23) is professioneel model en weet zich op het podium schijnbaar moeiteloos te presenteren. Je zou bijna niet geloven dat deze mooie jongen zich lange tijd vanwege zijn Tourette verstopte voor de spiedende blikken van de bedreigende buitenwereld. Hij kende een zeer moeizame jeugd, waarbij hij min of meer geleefd werd door de ups en downs van zijn Tourette. “Schelden, slaan, schoppen, bewegen. Ik werd helemaal gek in mijn hoofd.” Lange tijd kwam hij het huis niet uit, daarna ontdekte hij dat hij, ondanks zijn Tourette, gezien mag en wil worden. Lees hier zijn verhaal.

“Tourette is een deel van wie ik ben. En ik kan nu eindelijk, na zoveel jaar, zeggen: ik ben trots op mezelf.”

Betere signalering
Het filmpje is een initiatief van Stichting Gilles de la Tourette, de Belgische vereniging Iktic vzw en informatieplatform Tourette Net. Samen vinden zij het hoog tijd dat er meer aandacht komt voor deze slecht begrepen aandoening en willen zij de kennis en signalering verbeteren. De actie wordt gesteund door andere Europese Touretteverenigingen, die het filmpje in eigen land gaan verspreiden. Dankzij de vrijwillige inzet van dansschool Flexx_n Dance Academy uit Eindhoven, Zodiak Belgium en natuurlijk Dennis Weening en Evi Hanssen, is het resultaat spectaculair te noemen.

Meer dan schelden
Al jaren staat het syndroom van Gilles de la Tourette bekend als de ‘scheldziekte’. De vloektic is echter slechts één van de vele mogelijke tics, die mensen met Tourette kunnen hebben, en komt maar bij een klein deel van hen voor. Andere tics, zoals oogknipperen of keelgeluidjes maken, komen veel vaker voor. Het gevolg: ouders en leerkrachten herkennen het gedrag van kinderen niet als tics. Het duurt gemiddeld 5 (!) jaar voordat deze aandoening wordt herkend. In die tijd krijgen kinderen vaak veel negatieve reacties en lopen ze goede begeleiding mis.

NOOT VOOR JOURNALISTEN
De initiatiefnemers en Marvin zijn meer dan bereid om het bovenstaande toe te lichten in een interview. Vragen? Neem contact op met Stichting Gilles de la Tourette: Laura Beljaars, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Annet Heijerman, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Gilles de la Tourette www.tourette.nl
IKTIC vzw www.iktic.be
Tourette Net www.tourettenet.nl
Zodiak Belgium www.zodiak.com
Flexx_n Dance Academy www.flexxndanceacademy.com
Moose & Tash www.moosetash.be