Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Anika had een hartslag van jewelste toen ze enkele maanden geleden een tattooshop binnenstapte. Toch zette ze door.… https://t.co/jb1gHcuzBI
StichtingGTS: Ook voor de regio noord begint vandaag de zomervakantie! Fijne vakantie allemaal ☀️🌈 https://t.co/ZOkyalrsDo

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Terugblik Europees Tourettecongres - deel 1

De erfelijkheid van ticstoornissen

Door: Annet Heijerman

Van 8 tot 11 juni kwamen wetenschappers, therapeuten en ervaringsdeskundigen in Warschau bijeen om elkaar op de hoogte te brengen van nieuwe kennis over het syndroom van Gilles de la Tourette en andere ticstoornissen. En met resultaat: we kunnen weer een aantal nieuwe stukjes in de Tourette-puzzel leggen. Tegelijkertijd lijkt met elk nieuw gevonden stukje de puzzel ook weer wat groter te worden. Een overzicht van nieuwe ontwikkelingen vindt u in het volgende Tourette Magazine. Op deze website geven we u al wat voorproefjes.

Door wetenschappelijk onderzoek weten we nu dat de erfelijkheid van ticstoornissen opvallend hoog is. De laatste schattingen liggen tussen de 0,58 en de 0,77. Dit betekent dat genetische factoren voor 58 tot wel 77 procent bepalen of mensen wel of geen ticstoornis ontwikkelen. De overige 23 tot 42 procent bestaat uit het aandeel van omgevingsfactoren, die nog voor verschillen tussen mensen kunnen zorgen. Daarmee behoren ticstoornissen tot de meest erfelijke neuropsychiatrische aandoeningen. Eerstegraads familieleden van iemand met Tourette hebben een verhoogde kans van 10 tot 20 procent om ook Tourette te ontwikkelen. Er zijn inmiddels verschillende genen gevonden die bij Tourette een rol spelen. Wachtten we vroeger nog met spanning op het grote moment dat ‘hét Tourette-gen’ ontdekt werd, nu is duidelijk dat het gaat om vele, waarschijnlijk honderden genetische varianten die elk een klein of wat groter effect hebben op de erfelijkheid. We weten sinds kort ook dat die varianten in 20 tot 50 procent van de populatie aanwezig zijn. Op de vraag of uw kind zijn tics direct van u heeft geërfd, is het antwoord dus ‘nee’. Een kind krijgt de helft van de genen van zijn moeder en de andere helft van zijn vader. Een steeds meer gehoorde uitspraak onder wetenschappers is dan ook:

“Er zit een klein beetje Tourette in ons allemaal”

Binnenkort deel 2 van deze terugblik: 'Een kijkje in het brein'