Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Anika had een hartslag van jewelste toen ze enkele maanden geleden een tattooshop binnenstapte. Toch zette ze door.… https://t.co/jb1gHcuzBI
StichtingGTS: Ook voor de regio noord begint vandaag de zomervakantie! Fijne vakantie allemaal ☀️🌈 https://t.co/ZOkyalrsDo

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Terugblik Europees Tourettecongres - deel 3

Door: Annet Heijerman

De rol van de omgeving op het ontstaan van Tourette

Van 8 tot 11 juni kwamen wetenschappers, therapeuten en ervaringsdeskundigen in Warschau bijeen om elkaar op de hoogte te brengen van nieuwe kennis over Tourette. En met resultaat: we kunnen weer een aantal nieuwe stukjes in de Tourette-puzzel leggen. Tegelijkertijd lijkt met elk nieuw gevonden stukje de puzzel ook weer wat groter te worden. Een overzicht van nieuwe ontwikkelingen vindt u in het volgende Tourette Magazine. Op deze website geven we u alvast wat voorproefjes.

Naast genetische aanleg spelen ook omgevingsfactoren een belangrijke rol in het tot uiting komen van die genetische aanleg. De omstandigheden die kinderen met hun broertjes of zusjes delen (zoals opvoeding) zijn nauwelijks van invloed. Het gaat om de unieke omgevingsfactoren zoals geboorteomstandigheden en ziekten. Bekend is dat er na infecties autoimmuunreacties in het lichaam kunnen optreden. Dit lijkt bijvoorbeeld het geval bij PANDAS, een ziektebeeld waarbij kinderen na het doormaken van een infectie met streptokokkenbacteriën van de ene op de andere dag tics en andere verschijnselen krijgen. (zie http://tourette.nl/images/gts/docs/PANDAS.pdf)

Maar nog steeds is hier in de wetenschap nog geen duidelijkheid over. Er zijn in de hersenen geen verschillen gevonden tussen kinderen met PANDAS en die met Tourette. Ook is het nog steeds de vraag of infecties niet slechts één van de vele mogelijke risicofactoren in de omgeving zijn, die een reeds bestaande aanleg kunnen activeren.

Over andere risicofactoren is meer te zeggen. Zo werd onlangs bevestigd dat roken tijdens de zwangerschap de kans op ticstoornissen vergroot. Van de moeders die zwaar roken heeft het kind zelfs een 66 procent hoger risico op het ontwikkelen van een ticstoornis. Ook voor de invloed van stress tijdens de zwangerschap en hygiëne zijn aanwijzigingen gevonden. Hier liggen nog vele kansen voor verder onderzoek. Want wat is er bijvoorbeeld bekend over de invloed van voedsel op de ontwikkeling van het brein? Waarin verschillen mensen met Tourette waarbij de klachten afnemen tijdens de puberteit van mensen met blijvende klachten? En waarom zijn de laatsten vaak vrouwen?

Meer Europees wetenschapsnieuws vindt u in het Tourette Magazine van september. Ook ontvangen? Word nu donateur en steun onze activiteiten!