Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Behandelingen verbeteren door focus op meer dan tics

Door: Annet Heijerman

Motorische en vocale tics zijn dé kenmerken van ticstoornissen. Zonder tics geen ticstoornis. Op de mate waarin deze voorkomen baseren behandelaars hun diagnose en behandeling. Toch zijn andere verschijnselen vaak minstens zo bepalend. Ook wetenschappers hebben hier steeds meer aandacht voor. Door te focussen op de verbanden tussen tics en andere verschijnselen, kunnen behandelingen mogelijk verbeteren.

Israëlische wetenschappers onderzochten verschillende aspecten van het syndroom van Gilles de la Tourette die invloed hebben op tics bij kinderen. Zij keken naar sensaties (of ‘kriebels’) die aan de tics voorafgaan, prikkelverwerkingsproblemen, gedachten over tics en omgevingsfactoren. Op basis van dit en bestaand onderzoek doen zij suggesties om behandelmethoden te verbeteren.

•             In behandelingen zou vooral de acceptatie van de sensaties (kriebels) die aan tics voorafgaan een rol moeten krijgen, bijvoorbeeld met behulp van mindfulness- en ademhalingstechnieken.
•             Prikkelverwerkingsproblemen zijn vaak sterk gelinkt aan tics, als gevolg van een jarenlang leerproces. Het is de uitdaging om deze link te doorbreken tijdens een behandeling met gedragstherapie.
•             Een sterke prikkelgevoeligheid roept negatieve gevoelens op bij bepaalde waarnemingen. Hierdoor kan een vertekende waarneming of een obsessie ontstaan. Een gevoel van gebrek aan controle over tics kan deze negatieve gevoelens en de drang om te ticcen versterken.
•             Door goed te onderzoeken in welke omstandigheden de tics toenemen, kan een kind beter leren omgaan met verergering van de klachten.
•             De hechtingsstijl van de ouders is belangrijk voor de emotieregulatie van het kind. Het heeft een bemiddelend effect op het verband tussen stress bij de moeder en de tic-ernst van het kind.

De onderzoekers benadrukken dat het nodig is om meer aandacht te hebben voor de aspecten van Tourette naast de tics zelf. De behandeling hierop aanpassen kan tot een beter resultaat leiden.

Lees meer over dit onderzoek in het komende Tourette Magazine. Ook ontvangen? Word nu donateur!

Bron: Ruhrman, D., Gev, E., Benaroya-Milshtein, N., Fennig, S., Krispin, O., Apter, A. & Steinberg, T. (2017) Non-Motor Aspects of Tic Disorders—New Developments. Frontiers in Psychiatry, 09 January 2017 | https://doi.org/10.3389/fpsyt.2016.00213