Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

“Woede is een emotie, agressie is gedrag!”

Door: Richard Bosman

Klokslag 20.00 uur is het. Ans Vet-Vos en Gerard Burggraaf nemen het woord en heten alle aanwezigen namens de St. Gilles de la Tourette van harte welkom op de regiocontactavond van Midden-Nederland.

Vanavond is Jolande van de Griendt gastspreker. Jolande is gedragstherapeut bij TicXperts en geeft een presentatie over woedeaanvallen bij kinderen met Tourette. Een ‘hot item’, omdat dit onderwerp ook regelmatig ter sprake komt in onze Facebookgroepen. Er is daarom veel interesse in dit onderwerp; de zaal in Hoogland zit behoorlijk vol en er is nauwelijks nog plek over.

Jolande vertelt dat woede-uitbarstingen bij Tourette een veelvoorkomend probleem zijn en je deze kunt indelen in vijf gradaties:

- irritatie
- snauwen
- boosheid
- woede-uitbarsting
- ongeoorloofd gedrag

Tijdens de presentatie geeft ze aan dat 5,4% van de gemiddelde Nederlandse bevolking last heeft van woede-uitbarstingen. Hiertegenover staat dat 23 tot 40% van de Tourette-patiënten hiermee kampt. Ze vertelt ook dat woede-uitbarstingen niet lijken samen te hangen met de tic-ernst, maar wel vaak samen gaan met andere comorbide aandoeningen als ADHD en dwang.

Jolande geeft tips en tricks hoe je als ouder om kunt gaan met woedeaanvallen bij kinderen:

- Luister rustig en aandachtig
- Erken de gevoelens van boosheid en benoem ze (“Je bent echt super kwaad!”)
- Stel regels aan de wijze van uiting van boosheid (“We doen elkaar geen pijn”)
Gebruik beschrijvende taal (beschrijf wat je ziet/hoort/voelt)
- Geef informatie
- Geef een keuze (“Wil je je rode of blauwe broek aan?”)

Bovendien geeft ze ouders tips om bepaalde zaken positief te herformuleren:

-          Zeg niet wat niet lukt, maar benadruk wat wél lukt (“wat fijn dat je al begonnen bent” i.p.v. “ben je nu nog niet klaar?”)
-          Soms is aanwezig zijn genoeg, ook als je kind niet wil praten.

Na de presentatie is er koffiepauze en voldoende gelegenheid om onderling contact te leggen. De aanwezigen maken gretig gebruik van de informatiestand, die vol ligt met diverse Tourette Magazines en informatiefolders; diverse items worden mee haar huis genomen.

Na de pauze is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen aan Jolande. Onderling wordt bovendien gediscussieerd over de kennis van Tourette op de scholen van hun kind(eren).

Even na half 11 eindigt de contactavond. Ans besluit de avond met een kort rondje over hoe de avond is ervaren. Velen ervaren deze contactavond als erg waardevol, ook de nieuwe bezoekers.

Donderdag 18 mei is de volgende regiocontactavond van Midden-Nederland. Dan is er wederom een gastspreker. Houd voor meer informatie daarom onze website in de gaten! In het eerstvolgende Tourette Magazine, dat begin mei verschijnt, kun je meer lezen over woedeaanvallen.

Nieuwsgierig naar de foto's van deze avond? Bekijk ze hieronder!