Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Neurostimulatie op maat: naar een effectieve behandeling zonder medicatie?

Foto: de Britse ambassadeur Matthew Gould tijdens een TMS-test door Israëlische onderzoekers. Yoni Reif/flickr.com

Ongeveer een derde van mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette reageert niet voldoende op bestaande behandelingen. Dit gegeven vraagt om overweging van alternatieve behandelingen, zoals neurostimulatie. Het afstemmen van deze technieken op specifieke symptomen lijkt een veelbelovende ontwikkeling naar een effectieve behandeling zonder medicatie.

Onder de term neurostimulatie vallen technieken waarbij delen van de hersenen worden gestimuleerd met een elektrische prikkel. Bij deep brain stimulation (DBS) gebeurt dit van binnenuit, door een apparaatje dat bij een operatie is ingebracht in de hersenen. Maar er zijn ook technieken die van buitenaf een prikkel geven, zoals bij repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS). Hierbij worden er korte magneetpulsen kort na elkaar uitgezonden via een apparaat dat tegen de buitenkant van het hoofd wordt geplaatst. Door de magneetpulsen wordt een stroom opgewekt in het brein en kunnen bepaalde hersengebieden worden gestimuleerd.

Onderzoek laat zien dat de toepassing van rTMS (1-Hz, lage frequentie) bij een hersengebied dat de planning en organisatie van de motoriek regelt (supplementary motor area, SMA) leidde tot vermindering van motorische tics bij kinderen. Er was een verbetering te zien gedurende de 12 weken dat het onderzoek duurde. Naast het gebruik in wetenschappelijk onderzoek wordt de techniek echter nog niet veel ingezet als therapie. Dit komt vooral doordat men nog niet goed weet hoe en bij welke hersengebieden deze techniek het best kan worden toegepast.

In een analyse van bestaand onderzoek op dit gebied werden de resultaten bekeken van verschillende technieken die bij onderzoek en behandeling van Tourette zijn toegepast. Daarbij kwamen ook mogelijke nieuwe toepassingen aan bod, die uitgaan van de specifieke symptomen die iemand heeft, en de behandeling daarop afstemmen. Neurostimulatie op maat dus. Hierdoor zou er mogelijk een effectievere behandeling zonder medicatie kunnen worden ontwikkeld.

Het therapeutisch gebruik van neurostimulatie bij aandoeningen als Tourette is nog geen bewezen effectieve methode. Ook moet de betrouwbaarheid nog worden onderzocht van het afstemmen van de technieken op specifieke symptomen. Desondanks lijkt het een veelbelovend alternatief, dat het waard is om verder ontwikkeld en onderzocht te worden.

In het komende Tourette Magazine lees je meer over deze neurostimulatietechnieken. Ook ontvangen? Word nu donateur!

Bron: Ruge D and Pedroarena-Leal N (2017). Towards a Symptom Guided Neurostimulation for Gilles de la Tourette Syndrome. Front. Psychiatry 8:29. doi: 10.3389/fpsyt.2017.00029

Onderstaand filmpje geeft een duidelijke uitleg over hoe rTMS in zijn werk gaat bij depressie en OCD.