Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Soms zijn er aanwijsbare redenen voor het toe- of afnemen van tics, maar soms komt het gewoon door het natuurlijke… https://t.co/u6p9QZ9FqG
StichtingGTS: RT @wijzijnmind: Leuk! Psychiater @oosterhoff2 is vanavond te gast bij @RTLLateNight om te vertellen over het winnen van de @wijzijnmind #A
StichtingGTS: Wij feliciteren psychiater Menno Oosterhoff (@oosterhoff2) met het winnen van de Antonie Kamerling Award, voor zijn… https://t.co/xaoSmW3B1A

Regiocontactavond Limburg: "Fijn dat we weer zo open en eerlijk konden praten"

Door: Eddy en Jerica Middeljans (regiocontactpersonen regio Limburg)

Met veel enthousiasme hebben we elkaar weer ontmoet deze avond.

Het belang van een regiocontactavond voor lotgenoten is zeer gewenst, merken we. Vooral door ouders die met veel ernstige zorgen om hun kind met Tourette zitten. Je wil je gevoel delen. Je ziet je kind – zeker tijdens de pubertijd – heftige ontwikkelingen doormaken. Je hebt soms niets meer in de hand en kunt alleen maar hopen op de tijd dat alles weer draaglijker wordt. Je zit vaak met je handen in het haar, weet niet wanneer je je puber nog kan corrigeren voor negatief gedrag of je wilt juist begripvol zijn voor de oncontroleerbare dwang, onrust en tic-aanvallen. Je verwacht goede professionele medewerking van specialisten, school en andere instanties en dat kan soms ook tegenvallen. Als geen enkele medicatie resultaat biedt en alleen maar heftige bijwerkingen veroorzaakt en je kind er ook moedeloos van wordt, besluit je samen om aan CBD-olie te beginnen. Maar dat is toch drugs? Hoeveel kun je meemaken en verdragen, hoe goed moet je ook voor jezelf zorgen om alles te kunnen handelen als ouders? Alleen, kom je daar wel aan toe?

Wat betreft de algemeen voorkomende aspecten van het hebben van Tourette in je dagelijks leven als volwassene:
Wie vertel je wat wel of niet? Zorg je op je werk voor duidelijkheid, zodat je ruimte krijgt om jezelf te zijn en soms je even kan terugtrekken om te ontladen? Vertel je tijdens opleidingen of zelfs het behalen van je rijbewijs dat je Tourette hebt, omdat je dan anders behandeld kunt worden? En hoe verschillend gingen onze ouders met Tourette om toen wij jong waren? Hoe anders was de kennis en het begrip van onze vorige generatie?

En dan de vele mooie ervaringen over het deelnemen aan activiteiten die de Stichting Gilles de la Tourette jaarlijks organiseert: de Landelijke Contactdag, de gamemiddag, het Tourettecafe voor jongvolwassenen et cetera. Je komt lotgenoten tegen, kiest een goede gesprekspartner, treft iemand die jou goed begrijpt en er komen soms zelfs mooie relaties uit voort. En ook al neem je soms een tic van iemand over; je voelt dat je niet alleen staat.

We zijn blij dat we weer zo open en eerlijk met elkaar hebben kunnen praten. We zien uit naar de volgende keer op vrijdag 7 juli. Iedereen is weer van harte welkom!