Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Genetische oorsprong van sommige gevallen van Tourette ontdekt

Door: Annet Heijerman

Wetenschappers hebben vier genen ontdekt die zij in verband brengen met een hoger risico op het ontwikkelen van het syndroom van Gilles de la Tourette. Het gaat om spontane genetische variaties, die lijken mee te spelen bij ongeveer 12 procent van de mensen met Tourette. Hoewel deze bevindingen niet direct leiden tot nieuwe behandelingen, is dit wel een belangrijke stap vooruit in de zoektocht naar nieuwe toepassingen.

Binnen een samenwerkingsverband van wetenschappers analyseerden onderzoekers de genen van meer dan 500 Tourette-patiënten en ouders. De gegevens zijn onder meer afkomstig van het in Nederland gecoördineerde TICGenetics-onderzoek, waar ook veel van onze donateurs aan hebben meegewerkt. De wetenschappers ontdekten een risicogen, dat wel bij kinderen met Tourette, maar niet bij hun ouders zonder Tourette voorkwam. Deze variant was dus niet van hun ouders geërfd maar spontaan gewijzigd in het genetisch materiaal. Daarnaast ontdekten de onderzoekers nog drie andere risicogenen die waarschijnlijk bijdragen aan Tourette.

TICGenetics
Genetisch onderzoek is belangrijk omdat het uiteindelijk mogelijkheden kan bieden voor het ontwikkelen van nieuwe en betere behandelingen voor mensen met Tourette. Grote internationale samenwerkingen zijn daarbij onmisbaar om te kunnen werken met veel data en zo tot betrouwbare resultaten te kunnen komen. In Europa is een aantal onderzoeken in de afrondende fase, te weten EMTICS, TICGenetics en TS-Eurotrain. In Nederland worden deze onderzoeken uitgevoerd en gecoördineerd vanuit het UMCG/Accare in Groningen (onder leiding van prof. dr. Pieter Hoekstra). Meer informatie over deze onderzoeken vind je op de onderzoekspagina.

Bronnen:
Willsey, A. J. et al (2017) De Novo Coding Variants Are Strongly Associated with Tourette Disorder, Neuron 94 (3): 486 - 499.
First Clear-Cut Risk Genes for Tourette Disorder Revealed