Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Soms zijn er aanwijsbare redenen voor het toe- of afnemen van tics, maar soms komt het gewoon door het natuurlijke… https://t.co/u6p9QZ9FqG
StichtingGTS: RT @wijzijnmind: Leuk! Psychiater @oosterhoff2 is vanavond te gast bij @RTLLateNight om te vertellen over het winnen van de @wijzijnmind #A
StichtingGTS: Wij feliciteren psychiater Menno Oosterhoff (@oosterhoff2) met het winnen van de Antonie Kamerling Award, voor zijn… https://t.co/xaoSmW3B1A

Europees congres over Tourette en ticstoornissen - deel 3

Door: Annet Heijerman

Deel 3: Het einde van een tijdperk

Van 14 tot 16 juni vond in Sevilla het 10e Europese Tourette Congres plaats, waar onderzoekers, therapeuten en patiëntenverenigingen jaarlijks kennis uitwisselen over het syndroom van Gilles de la Tourette en ticstoornissen. Enkele van onze vrijwilligers en adviesraadleden waren erbij en maakten belangrijke stappen in verdere samenwerking. In het komende Tourette Magazine van september vind je een uitgebreid verslag. Op de website beschrijven we enkele hoogtepunten, zoals een veelbelovende, meer dynamische benadering van ticstoornissen.

In Europa werden de afgelopen jaren enkele grootschalige en langlopende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van ticstoornissen bij kinderen, waaronder EMTICS en TS-Eurotrain (zie Onderzoek). Beide onderzoeken zijn momenteel in de afrondende fase. Tijdens het Europese Tourettecongres sprak psychiater en lid van onze Adviesraad dr. Daniëlle Cath over ‘het einde van een tijdperk’ in het onderzoek naar Tourette en ticstoornissen. Zij pleit voor een meer dynamische benadering van ticstoornissen in toekomstig onderzoek.

Tourette als midden tussen OCD en ADHD
Zo is een langer bestaand maar veelbelovend idee dat er een continuüm, een doorlopende schaal of lijn, bestaat tussen obsessiviteit en impulsiviteit. Aan de ene kant van de lijn vinden we OCD en risicovermijdend gedrag en aan de andere kant staan ADHD en risicozoekend gedrag. Tourette zou ongeveer in het midden van die lijn liggen. Beide eigenschappen, obsessiviteit en impulsiviteit, kunnen gezien worden als een onvermogen van controle, van het bewust kunnen richten van de aandacht.


“We moeten onze blik verruimen, buiten de klassieke diagnoses.” – dr. Daniëlle Cath

Gewoonte-leren
Bij zowel Tourette als OCD hebben mensen moeite om van strategie te veranderen, om flexibel te zijn. Ze blijven als het ware vastzitten aan hetzelfde gedrag, ook al veranderen de omstandigheden. Het lijkt erop dat zij geneigd zijn gedrag aan te leren door gewoonte (‘gewoonte-leren’) in plaats van doelgericht leren. Bij een prikkel lijken zij automatisch te reageren, terwijl de reactie bij doelgericht leren afhankelijk is van gedachten over de gevolgen van de actie.

Twee zijden van dezelfde medaille?
In de loop van de tijd kan impulsiviteit overigens overgaan in compulsiviteit. Het gedrag wordt dan niet meer in stand gehouden door positieve versterking maar door negatieve versterking, namelijk het vermijden van bepaalde prikkels. Denk bijvoorbeeld aan middelengebruik, gokken of stelen, dat van impulsieve actie overgaat in dwangmatig gedrag. Andersom is dit ook zo, compulsiviteit kan ook overgaan in impulsiviteit, bijvoorbeeld wanneer iemand agressief wordt bij verstoringen van zijn dwang om te wassen, controleren, ordenen of verzamelen. Woedeaanvallen komen bij 70% van de mensen met Tourette voor die ook ADHD en OCD hebben.

Deze meer dynamische benadering van tics en andere verschijnselen is nog weinig onderzocht en biedt nieuwe veelbelovende mogelijkheden voor toekomstig onderzoek.

Meer lezen?
Dit was het laatste webartikel over het Europese Tourettecongres. Lees meer in het Tourette Magazine van Stichting Gilles de la Tourette, dat uitkomt in september 2017. Ook ontvangen? Word dan nu donateur!