Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Tip: houd ook tijdens de kersttijd op school zoveel mogelijk vast aan de bestaande structuur, om o.a. kinderen met… https://t.co/IiHVfosSAD
StichtingGTS: Bij dwangrituelen is het het beste ze niet te verbieden, maar er ook niet in mee te gaan, omdat ze de neiging hebbe… https://t.co/mrj5BnLUFu
StichtingGTS: *GAMEDAG* Schrijf in je agenda: op 20 januari organiseren wij weer een gamedag voor tieners met Tourette in de leef… https://t.co/sRYzAaei9D

Regiocontactavond Noord-Holland: 'Een avond in het teken van positiviteit'

 

Door: Mabelle Geluk

Ondanks zware regen en wind, was het volle bak in huize Carper. In de gezellige woning druppelden de gasten één voor één letterlijk binnen. De spreekster, Moniek van den Tillaard, zelf kwam wat later aanwaaien, de route naar de woning was lopend vanaf Zaandam CS nog niet makkelijk te vinden.

Terugblik
Zoals gebruikelijk start de avond met koffie, allerlei lekkers en bijpraten. Aan de muur pronken allerlei wijncertificaten. Ed heeft een carriéreswitch gemaakt en heeft een nu een wijnbedrijf (Carper Vinum) en geeft wijncursussen en -proeverijen. Ed opent de vergadering, met een terugblik op de vorige keer. De vorige avond was met Eveline van der Molen, zij sprak over haar ervaringen met gebruik van cannabisolie, en hoe het gebruik hiervan haar leven ten positieve had veranderd. Zij heeft een bedrijf gestart (Bonte Bloesem) en dit bedrijf bloeit inmiddels werkelijk goed. Een grote gemeente in de kop van Noord-Holland (Schagen) gaat met haar samenwerken en meerdere gemeenten zijn geïnteresseerd. Ook komt er nu een wetenschappelijk onderzoek naar de werking en toepassing van de componenten uit cannabis. Er zijn al diverse medici die zich daar voor hebben aangemeld.

Lezing
Moniek is binnen de Stichting geen onbekende. Zij heeft veel vrijwilligerswerk gedaan, kinderdagen georganiseerd en Facebookgroepen opgezet. Zij wil graag verbinden en mensen met Tourette met elkaar in contact brengen. Moniek presenteert haar boek Gaandeweg met Tourette. Zij heeft op 12-jarige leeftijd de diagnose Gilles de la Tourette gekregen, deze diagnose is voor haar een grote opluchting geweest. Nu kon zij uitleggen wat er met haar aan de hand was en waarom zij bijzondere geluiden maakte en dwanghandelingen uitvoerde.

Zij was binnen haar familie niet alleen met Gilles de la Tourette, ook een aantal familieleden bleek deze aandoening te hebben. Interacties in het gezin waren hierdoor niet altijd makkelijk mede omdat handelen, denken en gevoelens zich sterker uiten bij mensen met Tourette. Inmiddels is Moniek 40 en met het volwassen worden kreeg zij, na de weg die zij had afgelegd, de behoefte haar verhaal en ervaringen te delen en in boekvorm uit te brengen. Moniek blijft zichzelf ontwikkelen, heeft allerlei opleidingen gedaan (NLP en Spiritueel Coach).

Ervaringskennis delen
Het totstandkomen van het boek Gaandeweg met Tourette was de realisatie van een droom. Moniek wil bereiken dat mensen met Tourette gesterkt worden om hun eigen weg te gaan en keuzes te maken. Zij deelt haar ervaringskennis. Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken met praktische thema's als: het verwerken van prikkels en gebeurtenissen, overvraging, overzicht houden in chaos, traagheid, grenzen verkennen, creativiteit, medijcijnen en gedragstherapie. Het boek gaat vooral over positiviteit en acceptatie van Tourette. Hoe vind je nieuw evenwicht in je leven. Moniek heeft naast schrijven de gave om meeslepend te vertellen. De aanwezigen hingen (terwijl het buiten maar bleef regenen) aan haar lippen.

Uiteraard werden er boekjes aangeschaft en met een lieve boodschap van Moniek erin, kon ook de schrijfster van dit stukje weer tevreden (gehesen in regenpak) terug naar huis fietsen.
Dankjewel Moniek, gezellig dat je nog een keer langs wilt komen!