Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: @UWV_Webcare Is hier al duidelijkheid over? Bvd!
StichtingGTS: Ben jij tussen de 25 en 40 jaar oud en heb je Tourette? Kom dan op zaterdag 21 september naar Utrecht en ga de stri… https://t.co/gQR1n4fgrP
StichtingGTS: De 5e editie van onze gamedag is gepland! Schrijf in je agenda: 2 november 2019! https://t.co/qxkifYdBXK

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Kinderen met ticstoornissen hebben minder kans op succesvolle schoolresultaten

Gepubliceerd door: Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP)

Uit recent onderzoek blijkt dat het syndroom van Gilles de la Tourette en andere chronische ticstoornissen verband houden met minder goede prestaties op alle onderwijsniveaus, van basisschool tot universiteit, ook wanneer rekening is gehouden met andere psychiatrische stoornissen en verstorende factoren. Vandaag, op de Europese Tourettedag, vraagt Stichting Gilles de la Tourette aandacht voor de impact van ticstoornissen op het leven van kinderen en volwassenen.

Aan het onderzoek van de Universiteit van Stockholm deden 3.590 kinderen met een ticstoornis en hun broers en zussen mee. Dit is het eerste onderzoek op deze schaal naar de onderwijskansen van kinderen met ticstoornissen. In het onderzoek is rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder comorbiditeit en familiaire invloeden. De deelnemers aan dit onderzoek waren onder behandeling van een specialist, waardoor de resultaten mogelijk niet gelden voor kinderen en volwassenen met minder ernstige tics en andere symptomen.

Kwaliteit van leven

Uit eerder onderzoek bleek al dat het syndroom van Gilles de la Tourette invloed heeft op de kwaliteit van leven. Nu blijkt dat dit syndroom ook invloed heeft op onderwijskansen. Dit geldt ook voor Guusje (12), die in het kader van de Europese Tourettedag op 7 juni Nederland uitdaagt haar tic na te doen, om zo even te ervaren hoe het is om Tourette te hebben.

Gedwongen naar het VSO

Door haar tics, angst en dwang is Guusje vaak moe, waardoor het haar niet lukt om hele dagen naar school te gaan en daarna nog huiswerk te maken. Waar het op de basisschool nog mogelijk was om af en toe dagen thuis te blijven, hebben VO-scholen hier meer moeite mee. Hierdoor is de kans groot dat Guusje volgend schooljaar naar het VSO moet. Niet omdat ze het niveau niet aan kan of gedragsproblemen heeft, maar omdat haar Tourette te vermoeiend is op lange schooldagen.

Onderdiagnostiek

Het syndroom van Gilles de la Tourette wordt vaak niet herkend door artsen en leerkrachten, waardoor de diagnose gemiddeld vijf jaar op zich laat wachten. Door onder meer duidelijk te maken dat er meer tics zijn dan de bekende vloektic, hoopt Stichting Gilles de la Tourette ervoor te zorgen dat tics eerder herkend worden en dat kinderen als Guusje eerder goede begeleiding krijgen.

Meer informatie

Bronartikel: Pérez-Vigil A, Fernández de la Cruz L, Brander G, et al. Association of Tourette Syndrome and Chronic Tic Disorders With Objective Indicators of Educational AttainmentA Population-Based Sibling Comparison Study. JAMA Neurol. Published online May 29, 2018.

In de richtlijn ‘Tics bij kinderen en adolescenten‘ vind je betrouwbare kennis over het klinisch beeld, de diagnose en behandelmogelijkheden. Deze kennis is samengesteld in samenwerking met de expertgroep Tics van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.