Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Kom jij naar onze regiocontactavond in Meppel op 1 maart? Het thema van de avond is onderwijs. Schrijf je in op dre… https://t.co/12xEHgTXmE
StichtingGTS: RT @AnnetHeijerman: Dag 4/4 Tackle your #Tics. Op deze terugkomdag hebben de kinderen een ‘houd-de-tics-buiten-de-deur-plan’ gemaakt. Na al…
StichtingGTS: Valentijnsdag: de dag dat je zonder problemen naar iedereen kunt knipogen 😉 https://t.co/iNg3XjQO78

Onderzoeksnieuws uit Kopenhagen deel 1: Cannabis

Door: Annet Heijerman

Ieder jaar komen wetenschappers, behandelaars en patiëntenverenigingen uit heel Europa samen om de laatste kennis en ontwikkelingen uit te wisselen op het gebied van het syndroom van Gilles de la Tourette en ticstoornissen. Dit jaar vond het 11e Europese congres plaats van 13 tot en met 15 juni in Kopenhagen. Wij waren erbij en verzamelden voor jullie de belangrijkste bevindingen. Op deze website delen we de komende tijd alvast drie nieuwtjes.

Op dit moment wordt bij het syndroom van Gilles de la Tourette vooral medicatie voorgeschreven die inwerkt op het dopaminesysteem. We weten dat dit systeem bij mensen met Tourette anders werkt, maar dit is ook het geval bij andere systemen, zoals het cannabinoïde systeem. Dit is een lichaamseigen systeem dat veel andere systemen aanstuurt en daarom een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van tics en andere symptomen. Lichaamseigen cannabinoïden zitten in het hele lichaam, niet alleen in de hersenen. Deze stofjes hebben invloed op de remmende functie in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat de concentratie van lichaamseigen cannabinoïden in de hersenen verschilt tussen mensen met en zonder Tourette.

CANNA-TICS
Was er tot voor kort vooral kleinschalig onderzoek op dit gebied, nu is er een grotere Duitse studie gaande, CANNA-TICS met 98 deelnemers. Met een nieuwe methode, het toedienen van het stofje ABX-1431, wordt het lichaamseigen cannabinoïdesysteem gestimuleerd, in plaats van het toedienen van cannabinoïdestoffen van buitenaf (zoals bij medicinale cannabis). Het onderzoek naar deze behandeling laat een sterke afname zien van de intensiteit en het aantal tics en ook van de sensaties voorafgaand aan de tics. Dit is interessant, omdat deze sensaties niet afnemen bij veel andere middelen, ook al verminderen de tics daarmee wel. Bijwerkingen van de behandeling zijn hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid, maar niet in ernstige mate. Deze methode is heel nieuw en moet nog beter worden onderzocht. Het duurt nog minstens één of meerdere jaren voordat deze behandeling effectief kan worden bevonden en beschikbaar komt.

CBD-olie
Voor het effect van het cannabis-bestanddeel cannabidiol (CBD) op tics is nog steeds geen enkel bewijs, hoewel er aanwijzingen zijn dat het kan helpen bij andere klachten. Als je vrij verkrijgbare CBD-olie wilt gaan gebruiken, raden wij aan dit altijd in overleg met een arts te doen, zeker als het gaat om hoge doseringen, in combinatie met andere medicijnen of toediening bij kinderen. 

Meer lezen?
Word dan nu donateur en lees al het onderzoeksnieuws uit Kopenhagen in het komende Tourette Magazine, dat in september verschijnt.

Bron: Efficacy and safety of the endocannabinoid modulator ABX-1431 in Tourette Syndrome: results from a phase 1b study – Kirsten Müller-Vahl (Hannover Medical School). Abstract at the ESSTS-conference, June 13-15, Copenhagen.