Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Kom jij naar onze regiocontactavond in Meppel op 1 maart? Het thema van de avond is onderwijs. Schrijf je in op dre… https://t.co/12xEHgTXmE
StichtingGTS: RT @AnnetHeijerman: Dag 4/4 Tackle your #Tics. Op deze terugkomdag hebben de kinderen een ‘houd-de-tics-buiten-de-deur-plan’ gemaakt. Na al…
StichtingGTS: Valentijnsdag: de dag dat je zonder problemen naar iedereen kunt knipogen 😉 https://t.co/iNg3XjQO78

Landelijke Contactdag 2018: 'Niets zo bijzonder en waardevol als lotgenotencontact!'

Zondag organiseerde Stichting Gilles de la Tourette weer haar Landelijke Contactdag. Voor de tweede achtereenvolgende keer was conferentiecentrum Kaap Doorn de locatie hiervoor.

Nadat alle ouders hun kinderen/tieners hadden aangemeld, was het wachten op de bus die hen naar attractiepark Duinrell zou brengen. Al snel arriveerde de bus en liepen de kinderen/tieners met hun begeleider richting bus, vaak vergezeld van hun ouders. Zodra zij koers zetten richting Wassenaar, was het ook voor de ouders tijd om de Landelijke Contactdag te starten. Bestuurslid Ed Carper verwelkomde alle aanwezigen en vertelde het één en ander over de stichting zelf en hoe de dag eruit ging zien.

Interessant programma
Korte tijd later liet vrijwilliger Yaïra zien dat zij over kwaliteiten als stand-upcomedian beschikt, waar zij onder het toeziend oog van alle aanwezigen de lachers op haar hand kreeg door diverse grappen te vertellen. Hierna verspreidde iedereen zich over de diverse zalen van Kaap Doorn en begaf zich naar de activiteit waar hij/zij zich voor opgegeven had. De 'Werkgroep LCD 2018' had een voorbereiding van een jaar achter de  rug en zodoende weer een interessant programma weten samen te stellen, met voor jong en oud en Touretter en niet-Touretter interessante lezingen, gespreksgroepen en workshops.

Lunch
Na de eerste activiteitenronde was het tijd voor de lunch, die net als vorig jaar weer perfect was verzorgd door de medewerkers van Kaap Doorn. Alle aanwezigen konden hun magen goed vullen en er waren diverse dranken te verkrijgen, van melk tot kiwisap en van karnemelk tot jus d'orange.

Ervaringen uitgewisseld
Na de lunch was de tweede activiteitenronde aan de beurt, met wederom voor elk wat wils. En met hier en daar een nieuwe activiteit in deze ronde. Er werden in de diverse gespreksgroepen veel verhalen uitgewisseld en ervaringen opgedaan. Buiten in het bos werd de workshop djembé gegeven, waarbij iedereen opging in het ritme van dit Afrikaanse instrument. Binnen werd onder andere geknutseld met het op papier zetten van sierlijke letters of quotes in de vorm van handlettering.

Lotgenotencontact
Aan het eind van de middag was de laatste en derde activiteitenronde aan de beurt. Met wederom een aantal nieuwe elementen hierin. Eén van de activiteiten die in deze ronde werd herhaald, was de boswandeling in de Kaapse bossen, gelegen rondom Kaap Doorn. Begeleider Arno was na afloop erg positief en merkte de soms erg persoonlijke verhalen op die tijdens de wandeling werden gedeeld met elkaar. Lotgenotencontact op zijn best!

'Ik heb mooie gesprekken gehad'
Na afloop van de drie activiteitenrondes was het tijd voor een korte nabeschouwing, wederom aan elkaar gepraat door Ed Carper. Hij meldde dat de bussen rond de klok van kwart over vijf weer zouden arriveren, dus direct na afloop van de afsluiting was er nog heel even tijd voor een kop koffie/thee, een glas limonade of een heerlijke koud biertje van de tap. Al snel kwam de mededeling dat de bussen nu toch echt vlakbij waren. De ouders zetten koers richting de ingang van Kaap Doorn en daar werden de kinderen/tieners hartelijk welkom gezwaaid. De kinderen/tieners stapten uit en vervolgens kwamen de verhalen op gang. Via Facebook ontving de organisatie onder andere berichten van ouders dat hun kinderen weer erg hadden genoten in Duinrell en ook dat zij zelf erg veel hadden gehad aan het lotgenotencontact dat er was. Gesproken werd over 'Ik heb mooie gesprekken gehad, een leerzame lezing en lieve, leuke mensen ontmoet' en '....dat je je weer even realiseert dat je niet alleen bent, en dat het leven met Tourette niet per se beperkend is, maar ook een mooie uitdaging.'

Dank aan alle gastsprekers en gespreksgroepleiders, dank je wel aan alle mensen die de workshops gaven, dank aan alle aanwezige Adviesraadleden, dank aan alle aanwezige donateurs en niet-donateurs voor het delen van hun persoonlijke verhalen, hun getoonde medeleven, de gegeven adviezen en last but not least dank aan alle kinder- en tienerbegeleiders. Tot slot bedankt de 'Werkgroep LCD 2018' iedereen voor het vertrouwen in de organisatie van deze zo belangrijke dag voor Stichting Gilles de la Tourette. Graag tot ziens op onze Landelijke Contactdag in 2019!

Nieuwsgierig naar de foto's? Bekijk ze hieronder!