Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Twitter

StichtingGTS: Kom jij naar onze regiocontactavond in Meppel op 1 maart? Het thema van de avond is onderwijs. Schrijf je in op dre… https://t.co/12xEHgTXmE
StichtingGTS: RT @AnnetHeijerman: Dag 4/4 Tackle your #Tics. Op deze terugkomdag hebben de kinderen een ‘houd-de-tics-buiten-de-deur-plan’ gemaakt. Na al…
StichtingGTS: Valentijnsdag: de dag dat je zonder problemen naar iedereen kunt knipogen 😉 https://t.co/iNg3XjQO78

Onderzoeksnieuws uit Kopenhagen deel 2: auto-immuunziekten en tics

Foto: Zweedse wetenschappers van het Karolinska Instituut in Stockholm, onder leiding van prof. David Mataix-Cols, tweede van links op de foto

Door: Annet Heijerman

Ieder jaar komen wetenschappers, behandelaars en patiëntenverenigingen uit heel Europa samen om de laatste kennis en ontwikkelingen uit te wisselen op het gebied van het syndroom van Gilles de la Tourette en ticstoornissen. Dit jaar vond het 11e Europese congres plaats van 13 tot en met 15 juni in Kopenhagen. Wij waren erbij en verzamelden voor jullie de belangrijkste bevindingen. Op deze website delen we de komende tijd alvast 3 nieuwtjes. Meer lezen? Word donateur en lees het hele artikel in het komende Tourette Magazine, dat in september verschijnt.

Zweeds onderzoek naar gegevens uit grote medische registers (met meer dan 7000 mensen met Tourette) wijst op een duidelijk verband tussen auto-immuunziekten en het syndroom van Gilles de la Tourette en een obsessief compulsieve stoornis (OCD). Vooral de moeders van kinderen met deze aandoeningen bleken gemiddeld vaker auto-immuunziekten te hebben. Dit verband was ook aanwezig, maar minder sterk, bij vaders en broers of zussen. Kinderen of volwassenen met Tourette of OCD hebben zelf ook een verhoogde kans om een auto-immuunziekte te ontwikkelen. Vooral allergieën, psoriasis en astma komen vaker voor in combinatie met Tourette.

Infecties
Bij sommige kinderen of volwassenen met tics is er een bijzonder beeld te zien. Tics of dwangverschijnselen komen plotseling op, van de ene op de andere dag, en gaan gepaard met opvallende verschijnselen als weer onzindelijk worden of een plotseling slecht handschrift. Dit beeld wordt ook wel PANDAS genoemd (pediatric autoimmune neuropsychiatric disorders associated with streptococcal infections), zie voor een uitgebreide beschrijving een eerder artikel op onze website. De theorie is dat de tics in dit geval te maken hebben met een auto-immuunreactie op een infectie met streptococcen (groep A). Hierop zijn alternatieve behandelingen gebaseerd, bijvoorbeeld met antibiotica. Soms nemen de tics inderdaad snel af met deze behandeling, maar vaak ook niet. Wetenschappelijk bewijs is nog steeds dun en tegenstrijdig. Ook traumatische ervaringen kunnen bijvoorbeeld plotselinge tics triggeren. Behandelaars maken zich zorgen om het feit dat sommige ouders door deze theorie erg gericht zijn op een medische behandeling en gefrustreerd en boos zijn als de arts een psychiatrische behandeling voorstelt.

Let op: dit soort onderzoek naar de oorsprong van stoornissen gaat altijd over grote groepen mensen. Een verband tussen verschillende aandoeningen in een groep betekent bijna nooit dat dit voor iedereen geldt. Als jij of jouw kind Tourette hebt/heeft, kan het dus heel goed zijn dat je geen enkele auto-immuunziekte of auto-immuunreactie hebt en deze ook niet zal ontwikkelen.

Meer lezen?
Word nu donateur en lees al het onderzoeksnieuws uit Kopenhagen in het komende Tourette Magazine.

Bron: Mataix-Cols, D., Frans, E., Perez-Vigil, A., Kuja-Halkola, R., Gromark, C., Isomura, K., Fernandez de la Cruz, L., Serlachius, E., Leckman, J.F., Crowley, J.J., Ruck, C., Almqvist, C., Lichtenstein, P., Larsson, H. (2017) A total-population multigenerational family clustering study of autoimmune diseases in obsessive-compulsive disorder and Tourette's/chronic tic disorders. Molecular Psychiatry nov 2017.