Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Onderzoeksnieuws uit Groningen

De afgelopen jaren liepen er drie grote internationale onderzoeken naar de oorsprong van ticstoornissen. Deze werden gecoördineerd vanuit Accare/UMCG in Groningen, in samenwerking met vele nationale en internationale organisaties. Een update.

EMTICS
EMTICS is het eerste grootschalige en langlopende onderzoek naar het ontstaan en verergeren van tics bij kinderen en jongeren, gecoördineerd door prof. dr. Pieter Hoekstra (Accare/UMCG). Hierbij wordt de rol van genen, ontstekingsprocessen en stress onderzocht. Over de invloed van deze factoren is namelijk nog veel onduidelijk. Het onderzoek kan mogelijk veel ophelderen over het ontstaan en het beloop van ticstoornissen. Op langere termijn zou dit kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden.

De metingen binnen het EMTICS zijn inmiddels zijn afgerond. De onderzoekers uit heel Europa zijn inmiddels druk bezig met het analyseren van alle gegevens. Wanneer de eerste resultaten bekend zijn, doet onze wetenschapsredactie daar uiteraard verslag van via deze website en in het Tourette Magazine.

TS-Eurotrain
TS-Eurotrain is een Europese samenwerking die bestaat uit verschillende onderzoeken naar het syndroom van Gilles de la Tourette. Het project “Hoe werken de hersenen bij kinderen met Tourette en ADHD?” richt zich op het vinden van verschillen tussen kinderen met Tourette en kinderen met ADHD.

Hersenonderzoekster Natalie Forde (Rijksuniversiteit Groningen) werkte mee aan het onderzoek van TS-Eurotrain. Zij bestudeerde de grootte en structuur van bepaalde hersengebieden (CSTS-netwerken) bij 10- tot 12-jarige kinderen met Tourette en ADHD. Daarnaast keek zij naar de hoeveelheid hersenstof glutamaat. Deze gegevens vergeleek zij met die van kinderen zonder deze aandoeningen. In haar promotieonderzoek vond zij geen bewijs voor verschillen in deze hersenstructuren en hersenstof tussen kinderen met en zonder Tourette of ADHD.

TIC Genetics
Tourette en ticstoornissen komen vaker binnen families voor, ze zijn voor een groot deel genetisch bepaald. Maar welke genen spelen mee in de oorzaak van tics? Waarom krijgt het ene familielid wel tics en het andere niet? TIC Genetics is een onderzoek naar de genen binnen families of ouder-kindtrio's waarin ticstoornissen voorkomen. Genetica-expert Mohamed Abdulkadir is als onderzoeker van Accare verbonden aan het project TIC Genetics. In Nederland vindt de studie ook plaats bij De Bascule in Amsterdam en Yulius in Groningen.

Binnen dit project kwamen onderzoekers al eerder op het spoor van de eerste vier genen die wijzen op een hoger risico op het ontwikkelen van Tourette. Het ging hier om spontane veranderingen in het gen, die niet zijn overgeërfd binnen families, maar nieuw zijn ontstaan. Dit is het geval bij ongeveer 12% van de mensen met Tourette (zie ons eerdere nieuwsbericht).

Daarnaast bleek dat alle tics, zowel bij mensen met Tourette als bij mensen met andere ticstoornissen of tijdelijke tics, dezelfde genetische achtergrond hebben. Genetisch gezien zijn alle tics dus hetzelfde en bestaan er geen ‘Tourette-tics’. Lees meer over deze bevindingen in ons komende Tourette Magazine.

Naast genetische risicofactoren spelen er ook omgevingsfactoren mee bij de ontwikkeling van Tourette. Daarbij gaat het om zware ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, complicaties bij de geboorte en vroeggeboorte. Blootstelling aan deze omgevingsfactoren én een genetische aanleg verhogen de kans op tics of Tourette, hoewel de genetische aanleg zwaarder weegt.

Het TIC Genetics onderzoek krijgt een vervolg. Tussen 2018 en 2023 worden nogmaals 3000 kinderen of volwassenen met chronische tics onderzocht en hun beide biologische ouders zonder tics.

Meer informatie
De onderzoekers hopen met kennis over de oorsprong van tics uiteindelijk nieuwe medicijnen of behandelmethoden te ontwikkelen. Zij bedanken alle kinderen, jongeren en ouders die aan de onderzoeken hebben meegewerkt.
Bekijk de extra lange nieuwsbrief van Accare