Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Wist je dat er héél veel verschillende tics bestaan? Zo'n beetje iedere beweging en ieder geluid kan wel een tic wo… https://t.co/FfivfWowme
StichtingGTS: GEZOCHT: Touretters van 16 jaar of ouder met tics aan de armen. Help jij mee om het gemakkelijker te maken om Toure… https://t.co/fznItRmL62

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Belastingaangifte belangrijk onderwerp bij regiocontactavond Noord-Holland

Door: Ed Carper

Afgelopen vrijdag was er weer een regiocontactavond in Zaandam. We zaten met negen mensen. Onze oudste deelnemer (86!) gaf een lezing over waar je op moet letten bij je belastingaangifte betreffende zorgkosten. Toch nog even wat eye-openers mee gekregen. Hieronder nog een overzicht met tips. Ook zijn er uitgebreid andere onderwerpen aan bod gekomen. Over het zelf de regie moeten nemen met betrekking tot je eigen hulpbehoefte. Vaak als je bij een GGZ-instelling terecht komt, bieden ze niet datgene wat jij nodig hebt. Soms is het dan best lastig om toch de juiste hulp te krijgen. En over het omgaan met je energieniveau: Touretters hebben de neiging om maar door te gaan ondanks dat ze al “rood staan” op hun energiebalans. Ga op zoek naar wat jou ontspant en plan bewust in. En over het je soms snel schuldig voelen; allerlei negatieve (dwang)gedachten die soms helemaal niet waar blijken te zijn. Het was weer een dynamische en leerzame avond. Hieronder nog het overzicht met tips van Dick van Heun:

ZORGKOSTEN OPVOEREN BIJ AANGIFTE BELASTINGEN

1.a. geneesk/heelk. hulp, zoals arts, specialist, fysio, tandarts
kosten die niet door de verzekering worden vergoed en ook niet binnen de eigen bijdrage vallend.
1.b. vervoer: naar ziekenhuis, artsen, fysio etc € 0,31 + eventuele parkeergelden.

Specifieke zorgkosten:

1. medicijnen: niet door verzekering vergoed en niet binnen de eigen bijdrage van € 385,-- vallend, en voorgeschreven door een arts.

2. hulpmiddelen: aangepaste gehoorapparaten die niet of gedeeltelijk worden vergoed, maar ook de hoorbatterijen, reparaties etc. en bijv. de drybox, daarnaast elastische/steunkousen, gebitsprothese en kronen en bruggen, aangepast schoeisel.
Echter geen brillen, lenzen etc.

3. extra gezinshulp: bij chronisch zieken en anderszins, huishoudelijke hulp wel altijd wit uit te betalen, dus met bewijsmateriaal aan te tonen. Hier zit een kleine extra drempel in. 

4. vervoer: reiskosten ziekenbezoek (binnen relatie), ook bij opname verzorgings-/verpleeghuis bij afstand van meer dan 10 km enkele reis.
Bovendien is de mogelijkheid er “sociaal“ leefvervoer bij chronisch zieken die alleen via auto familie, vrienden, kinderen etc. willen bezoeken. Voorbeeld 3.000 km per jaar tegen € 0,19.

5. extra kleding-en beddengoed: een vast bedrag van € 300,-, tenzij aangetoond kan worden meer dan € 620,- dan een vast bedrag van € 750,-.
Hierbij kan gedacht worden aan chronisch zieken in rolstoel, scootmobiel, maar ook incontinentie.
Ook is de mogelijkheid er bij opname in verpleeg-/verzorgingshuis de waskosten hierbij op te voeren, zodat het bedrag van € 750,- wordt gehaald.

Al deze aangegeven punten onder specifieke zorgkosten 1-5 kunnen met 113% worden verhoogd bij 65+ en inkomen beneden € 34.130,-, en voor 65- 40% worden verhoogd tot voornoemde grens.
Ook is de drempel al enige jaren geleden verlaagd tot 1,65% tot een inkomen van +/- € 39.000,- en daarboven 5,75%.
Maar eerst alle kosten optellen 2-5, dan verhogen zo mogelijk en dan de drempel eraf.