Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: @UWV_Webcare Is hier al duidelijkheid over? Bvd!
StichtingGTS: Ben jij tussen de 25 en 40 jaar oud en heb je Tourette? Kom dan op zaterdag 21 september naar Utrecht en ga de stri… https://t.co/gQR1n4fgrP
StichtingGTS: De 5e editie van onze gamedag is gepland! Schrijf in je agenda: 2 november 2019! https://t.co/qxkifYdBXK

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

Internationale belangstelling voor Tackle your Tics

Door: Annet Heijerman

Op het 12e Europese congres over Tourette en ticstoornissen, van 15 tot en met 17 mei in Hannover, presenteerde Annet Heijerman de eerste voorlopige resultaten van een pilotstudie naar een korte, intensieve exposuretherapie voor kinderen met ticstoornissen, ‘Tackle your Tics’. Laura Beljaars ontving een prijs voor de beste posterpresentatie, over de unieke samenwerking binnen dit project.

Een ticstoornis, zoals het syndroom van Gilles de la Tourette, kan een ernstige negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren van kinderen en veel stress geven in gezinnen. Denk aan pijnklachten, schooluitval, pesten, opvoedstress en kosten voor het hele gezin. Maar ook de behandeling van eerste keuze, gedragstherapie, is pittig om vol te houden. Veel kinderen moeten elke week lang reizen naar een gespecialiseerde therapeut en thuis in hun eentje veel oefenen. Wat als zij en hun ouders in een paar dagen heel veel therapie en ondersteuning kunnen krijgen, samen met andere kinderen? Zou dat niet minder belastend zijn en tot betere behandelresultaten leiden?

Ondersteuning
Tackle your Tics is een behandelprogramma voor kinderen (9-17 jaar) met een ticstoornis. In vier dagen (in plaats van 12 weken) volgen zij in kleine groepen gedragstherapie (exposure en responspreventie), aangevuld met ondersteunende elementen: psycho-educatie, oefenen met de BT-Coach trainingsapp, leren om op een positieve manier om te gaan met tics en andere klachten, ontspannende activiteiten, lotgenotencontact en ouderbijeenkomsten. Op verzoek van onze Stichting is gekozen voor een programma dat zich niet alleen richt op de tics, maar ook op de ondersteuning van kinderen en gezinnen in brede zin, met inzet van ervaringsdeskundigen.

Samenwerking
In 2018 en 2019 vonden er twee therapieweken plaats bij de Bascule. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend. Het project is een samenwerking tussen Stichting Gilles de la Tourette, De Bascule, Amsterdam UMC, Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en TicXperts. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Britse patiëntenvereniging Tourettes Action. Ervaringsdeskundigen, ouders en jongeren hebben een grote rol in dit project, zowel bij de ontwikkeling als in de uitvoering van het programma.

Meer informatie
Er zijn nog geen nieuwe therapieweken bekend. Je kunt je dus nog niet aanmelden. Heb je andere vragen over dit onderzoek? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.