Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Anika had een hartslag van jewelste toen ze enkele maanden geleden een tattooshop binnenstapte. Toch zette ze door.… https://t.co/jb1gHcuzBI
StichtingGTS: Ook voor de regio noord begint vandaag de zomervakantie! Fijne vakantie allemaal ☀️🌈 https://t.co/ZOkyalrsDo

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

EMTICS: Op zoek naar de oorzaken van tics

EMTICS is het eerste grootschalige en langlopende onderzoek naar het ontstaan en verergeren van tics bij kinderen en jongeren. Hierbij wordt de rol van genen, ontstekingsprocessen en stress onderzocht. Over de invloed van deze factoren is namelijk nog veel onduidelijk. Het onderzoek kan mogelijk veel ophelderen over het ontstaan en het beloop van ticstoornissen. Op langere termijn zou dit kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden.

Deelname is niet meer mogelijk, er zijn inmiddels voldoende deelnemers gevonden. De eerste resultaten worden in de loop van 2016 verwacht.

Lees de laatste update over dit onderzoek in een speciale nieuwsbrief.

Nieuwsbrieven
nieuwsbrief oktober 2016
nieuwsbrief december 2018

Het onderzoek: twee deelstudies

De ontstaanstudie onderzoekt het nieuw ontstaan van tics bij vijfhonderd kinderen van drie tot en met tien jaar uit heel Europa. Dit zijn kinderen die nog nooit eerder tics hebben gehad, maar die wel een verhoogd risico hebben op het krijgen van tics. Zij hebben een broer, zus, vader of moeder met Tourette of een andere chronische ticstoornis. Deze kinderen worden minimaal één en maximaal drie jaar lang gevolgd. Het doel van deze studie is om erachter te komen waarom tics ontstaan.

De beloopstudie onderzoekt het beloop van tics bij zevenhonderd kinderen en jongeren van drie tot en met zestien jaar met Tourette of een andere chronische ticstoornis. De ontwikkeling van het kind wordt gedurende zestien tot maximaal achttien maanden gevolgd. Het doel van deze studie is om erachter te komen waarom tics verergeren.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Drs. Florianne Rademaker of Dr. Andrea Dietrich, onderzoekspsychologen bij Accare in Groningen. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer of bel met 06-27091089 (mw. Rademaker) of 050-3681100.

Meer weten?

EMTICS staat voor ‘European Multicentre Tics in Children Study'. Deze studie wordt gesubsidieerd door de Europese Unie en vindt in meer dan vijftien Europese landen plaats. In Nederland wordt dit onderzoek uitgevoerd bij Accare/UMCG in Groningen. Dr. Pieter J. Hoekstra is de hoofdonderzoeker bij Accare/UMCG in Groningen en tevens Europese coördinator van EMTICS. Website: www.EMTICS.eu