Sluit je aan

Neem eens een kijkje op Twitter, Facebook en LinkedIn.

TwitterFacebookLinkedInWhatsApp

Of sluit je aan bij een van onze besloten groepen.

Facebook Facebook-groep algemeen

Facebook Facebook-groep jongeren

Facebook Facebook-groep volwassenen

Facebook

Facebook-groep partners van Touretters

Twitter

StichtingGTS: Anika had een hartslag van jewelste toen ze enkele maanden geleden een tattooshop binnenstapte. Toch zette ze door.… https://t.co/jb1gHcuzBI
StichtingGTS: Ook voor de regio noord begint vandaag de zomervakantie! Fijne vakantie allemaal ☀️🌈 https://t.co/ZOkyalrsDo

Webshop

In onze webshop vindt u diverse publicaties over de symptomen, oorzaken en behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette. Gratis voor donateurs!

Agenda

Naar de agenda

TIC Genetics: op zoek naar genen binnen families met ticstoornissen

Tourette en ticstoornissen komen vaker binnen families voor, ze zijn voor een groot deel genetisch (erfelijk) bepaald. Maar de genen die tics veroorzaken zijn nog niet gevonden. Waarom krijgt het ene familielid wel tics en het andere niet? TIC Genetics is een wereldwijd onderzoek naar de genen binnen ouder-kindtrio's waarin ticstoornissen voorkomen. De studie is in 2011 gestart en tot 2016 hebben bijna 3000 kinderen en volwassenen met chronische tics en hun familieleden meegedaan. De studie is in 2018 opnieuw gestart en loopt tot eind 2022. Het doel is om nogmaals 3000 deelnemers te vinden.    

Wie kan meedoen?

  • Kinderen of volwassenen met chronische tics en hun beide biologische ouders zonder tics
  • Broers of zussen hebben ook geen tics
  • Tics zijn nu aanwezig of in het verleden aanwezig geweest  

Wat houdt meedoen in?

  • We vragen een vragenlijst in te vullen voor zowel kind (of volwassene) als beide ouders
  • Bloedafname van zowel kind (of volwassene) als beide biologische ouders
  • Een eenmalig gesprek

Bekijk hier de folder.

Lees de eerste resultaten van dit onderzoek in de nieuwsbrief TIC onderzoek van Accare:

nieuwsbrief december 2018
nieuwsbrief oktober 2016
nieuwsbrief december 2015
nieuwsbrief april 2015

Informatie
Voor meer informatie of vragen over het onderzoek kun je contact opnemen met drs. Marieke Messchendorp of dr. Andrea Dietrich, onderzoekspsychologen bij het Accare Universitair Centrum in Groningen. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van jouw naam, adres en telefoonnummer of bel met 06-86816192 (mw. Messchendorp).

Meer weten?
TIC Genetics staat voor: Tourette International Collaborative Genetics Study. Het onderzoek wordt financieel ondersteund door het National Institute of Mental Health (NIMH) in de Verenigde Staten. Aan TIC Genetics nemen meer dan twintig klinische centra in Europa, de VS en Zuid-Korea deel.

In Nederland vindt het onderzoek plaats in Groningen, Amsterdam, Dordrecht en omgeving Utrecht. Andere onderzoekslocaties op afspraak.

website: http://tic-genetics.org