Bijna iedereen heeft wel eens van Tourette gehoord. Maar lang niet iedereen weet precies wat deze aandoening inhoudt. Benieuwd wat Gilles de la Tourette is? Welke tics en verschijnselen erbij horen, wanneer een arts de diagnose stelt, wat het verloop van de aandoening is, wat de oorzaak is en welke eigenschappen bij iemand met Tourette horen? Wij leggen het je hier uit.

Gilles de la Tourette

Gilles de la Tourette is vernoemd naar de Franse neuroloog Georges Gilles de la Tourette (1857 – 1904). Het syndroom van Gilles de la Tourette, of kortweg Tourette, is een neuro-psychiatrische aandoening en komt naar schatting bij één op de honderd mensen voor. Veel mensen hebben de aandoening in lichte mate en soms zelfs zonder het te weten. Ook komt het vaak voor dat mensen met Tourette (verkeerd) gediagnosticeerd worden met een verwante aandoening, zoals ADHD, OCD of autisme. Ze krijgen dan geen Tourette-diagnose, terwijl ze wel Tourette hebben.

Gilles de la Tourette herkennen

In de video’s hieronder leer je mensen met Tourette kennen. Kinderen en (jong)volwassenen in de leeftijd van 10 t/m 33 jaar die vertellen hoe Tourette er bij hun uitziet. En neem ook eens een kijkje op ons YouTube kanaal waar nog meer filmpjes op staan. Want je bent niet de enige met Tourette! En wanneer je mensen met Tourette leert kennen, zul je de symptomen van Tourette ook eerder herkennen, wat de diagnose kan versnellen. Tourette wordt helaas nog steeds slecht herkend en het duurt vaak jaren voordat iemand met Tourette de juiste hulp krijgt.