Biscuits beyond borders – A call to action

Door: Samantha de Boer-Greveling

Afgelopen vrijdag mochten Ed, Richard en ik naar een lezing van Jessica Thom (alter ego: Tourettes Hero) die zij gaf in de grote zaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam. Jessica is theatermaakster, comedian en schrijfster. Daarnaast heeft zij Tourette en maakt zij gebruik van een rolstoel. Zij heeft op meerdere fronten meegemaakt dat kunst en cultuur niet toegankelijk is voor haar, en heeft na een aantal nare reacties gezworen nooit meer een theater in te stappen. Gezien ze vandaag de dag optreedt is ze daarin van gedachten veranderd, maar Jessica geeft aan dat er nog veel te behalen valt voor mensen in de maatschappij voor wie het niet vanzelfsprekend is om toegang te krijgen tot kunst en cultuur.

Tijdens haar lezing vertelt ze onder andere over haar missie om mensen bewust te maken van deze ongelijkheid en geeft zij handreikingen en tips aan professionals die werkzaam zijn in de kunst en cultuur om hierin mee te denken en bewuster te worden om inclusief te zijn voor iedereen die bijvoorbeeld naar het theater of museum wil. Maar óók geeft zij tips aan ons als potentieel theaterpubliek met Tourette, wat wij hierin kunnen doen.

Jessica geeft wat betreft toegankelijkheid zelf het voorbeeld: al haar voorstellingen zijn zogenoemde ‘relaxed performances’, waarbij relaxt wordt omgegaan met o.a. geluid en bewegingen van het publiek. Er is dus geen één manier om je te gedragen in het theater. In het hele scala aan kunst en cultuur is een soortgelijke aanpak toepasbaar, waardoor deze activiteiten niet alleen meer toegankelijk zijn voor mensen met Tourette (denk aan mensen met dementie, autisme en andere neurologische aandoeningen), maar ook jonge kinderen, mensen die ‘gewoon’ moeite hebben met stil zijn of stil zitten, en natuurlijk dus ook voor mensen met Tourette.

Wil je meer weten over deze lezing, relaxed performances, projecten die nu bezig zijn en wat er nog gaat komen? In het Tourette Magazine van december 2019 lees je een interview met Jessica en lees je meer over wat er in de theatervoorstelling aan bod kwam.

Wil je ook driemaal per jaar het Tourette Magazine ontvangen en daarnaast profiteren van vele voordelen? Voor slechts 25 euro per jaar ben je donateur van Stichting Gilles de la Tourette. Met dit bedrag steun je onze werkzaamheden op het gebied van lotgenotencontact, belangenbehartiging, voorlichting en wetenschappelijk onderzoek.

Categories: Uncategorized