Op deze pagina vind je een selectie van boeken over het syndroom van Gilles de la Tourette. Wij raden deze boeken van harte aan.

 

Tics

Handboek voor ouders en leerkrachten

Annet Heijerman
Uitgeverij Pica, 2013
ISBN 9789077671894

Voor ouders en leerkrachten, voor hulpverleners, begeleiders en familieleden én voor de jongeren of volwassenen die zelf tics hebben.

Dit boek is geschreven om een bijdrage te leveren aan een betere herkenning van tics en ticstoornissen. Het biedt ouders en leerkrachten antwoorden op vragen als: Hoe weet ik of dit gedrag een tic is? Hangen tics samen met ander gedrag? Wat is er aan te doen? En hoe kan ik er het beste op reageren? Een ouder of leerkracht die een kind met tics begrijpt en aanvoelt, kan het dagelijks leven een stuk gemakkelijker voor hem of haar maken.

Het boek biedt niet alleen inzicht in de verschijningsvormen en het verloop van tics, maar ook in de factoren die daar invloed op hebben. Met deze kennis en een aantal kleine aanpassingen in het dagelijks leven, is vaak een groot verschil te maken. Dit boek is alleen te koop in onze webshop.

;lkjadfalkdjflad;kfjads;kfjsd;llkfjsa;dskfj

Hulpwaaier ‘Tics en dwang in de klas’

Tips en strategieën bij de hand

Laura Beljaars en Annet Heijerman
Uitgeverij Pica, 2016
ISBN 9789491806810

Tics en dwang worden niet altijd opgemerkt in de klas. Toch kunnen ze veel invloed hebben op het functioneren en de leerprestaties van kinderen. De hulpwaaier Tics en dwang in de klas is een handig hulpmiddel voor leraren in het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. In praktisch ingedeelde secties vind je direct toepasbare kennis en tips. Aan bod komen onderwerpen als: storend gedrag in de klas, triggers verwijderen, extra moeilijke dagen, contact met ouders en gebruikmaken van positieve eigenschappen.

Klik hier om deze hulpwaaier te bestellen.

Waar de sterren vallen is een boek waarin je leert wat tics zijn aan de hand van vallende sterren.

Vic heeft een tic

Een lees- en werkboek voor kinderen met tics en hun omgeving

Eva Van der Linden
Aldo, 2017
ISBN 9789082545333

Een tic is een plotselinge, snelle, terugkerende, niet-ritmische beweging of geluid. Veel kinderen (en ook volwassenen) hebben er last van. Voor hun omgeving vaak irritant en voor henzelf lastig. Dit boek biedt kinderen en hun omgeving inzicht in wat het is om tics en/of Gilles de la Tourette te hebben en handvaten om ermee om te gaan. Vic heeft een tic is dankzij het toegankelijke verhaal en de reflectievragen een perfect hulpmiddel om tics/Tourette bespreekbaar te maken. Met uitleg en raad van Tourette-specialisten!

Recensie Stichting Gilles de la Tourette:
“Vic heeft een tic is een mooie toevoeging aan de kinderboeken over Tourette. Vooral voor jonge kinderen is dit een prachtige, laagdrempelige manier om te leren over tics en Tourette, hierover in gesprek te gaan en vooral te ervaren dat ze niet alleen zijn.”

Heb ik dat?

Over Tourette, PDD-NOS en ADHD

Janneke Helling – van Rheenen
Uitgeverij Nino, 2010
ISBN: 9085605717

Voor kinderen (en hun ouders/verzorgers) vanaf 8 jaar.

Julian (8 jaar) heeft tourette en pdd-nos. Hij is niet het enige kind met Tourette, daarom heeft zijn moeder dit boek geschreven , zodat een kind weet wat er met hem of haar aan de hand is. Op die manier kan het leren leven met Tourette en zich wapenen tegen het voortdurende onbegrip.

Stoorzender

Leven met het Tourette-syndroom

Hans Eijsackers
Uitgeverij De Brouwerij, 2011
ISBN 9078905506
 
Herschreven heruitgave van ‘In de greep van Tourette’ uit 2000.
 
Hans Eijsackers is oud-voorzitter van Stichting Gilles de la Tourette.

Hans Eijsackers heeft Tourette sinds zijn kinderjaren en beschrijft op indringende maar ook vaak geestige wijze, hoe de aandoening als een rode draad door zijn leven loopt en hem regelmatig parten speelt. Zijn verhaal eindigt bij het moment dat hij er door gedwongen werd het rectoraat van een grote school op 55-jarige leeftijd neer te leggen.

;lkjadfalkdjflad;kfjads;kfjsd;llkfjsa;dskfj

boek over psychische aandoeningen en het brein

Ik zie anders niks aan je

Over psychische aandoeningen en het brein

Menno Oosterhoff 
Uitgeverij Lucht, 2021 
ISBN 9789492495976

In Ik zie anders niks aan je deelt hij zijn inzichten die een levenslange ervaring als psychiater hem hebben opgeleverd. Hij neemt vooroordelen weg, ontkracht mythes en heeft talloze sprekende voorbeelden uit zijn eigen praktijk waarmee hij zijn verhaal bekrachtigt.

Begrip, troost en mildheid bevorderen. Dat is, zegt Menno Oosterhoff, het doel van zijn boek. ‘Soms genezen, vaak verlichten en altijd troosten’ is een mooie uitspraak over geneeskunst. Beter begrip zorgt voor meer troost en draagt bij aan minder (zelf)veroordeling en meer mildheid.

Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd) psychiater en werkte voor zijn pensioen bij een grote GGZ-instelling. Hij is initiatiefnemer van het OCD Netwerk, www.dwang.eu en schrijft columns in Medisch Contact. Van zijn boek Vals alarm, over dwangstoornissen, zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht.