Over Omega 3-vetzuren weten we wetenschappelijk te weinig om te zeggen of het helpt tegen ADHD en alle andere psychiatrische ziekten. Maar bij mij namen de tics af, dat hoorde ik ook van andere mensen, toen ik dit ging gebruiken. Het doet dus wel iets. Goed, er is geen wetenschappelijk bewijs, of liever, het bewijs is tegenstrijdig. Waarschijnlijk komt het er op neer dat het bij sommige mensen helpt, en bij andere mensen niet of weinig. Het is een kwestie van proberen. Ik heb er zelf veel aan, maar het lost niet alles op, dat is waar.
Voor de oorlog zaten Omega 3-vetzuren in zuivel en vlees omdat de koeien gras en kruiden aten. Dat is nu anders, slechter eigenlijk, runderen eten ook mais en soja voor een betere melkproductie. Daardoor zit er nu meer Omega 6 in de melk en minder Omega 3. Dat schaadt onze gezondheid. Als je deze Omega 3-vetzuren aanvult met supplementen, is dat niks anders dan het aanvullen van iets dat al eeuwen in ons voedselpatroon zit, maar dat we zijn kwijtgeraakt door de schaalvergroting en de productieverhoging. Dit heeft niets met alternatief te maken, het is een kwestie van gezond verstand. In de psychiatrie is er dan geen bewijs. Wel is bewezen dat het goed is tegen hartziekten, en nodig bij zwangerschap voor een gezonde ontwikkeling van de baby. Als je het niet gebruikt vanwege Tourette, dan zou je het nog voor de hart kunnen doen. Maar ook dan kunnen de tics wat toenemen.
De kruidengeneeskunde bestaat al veel en veel langer dan de moderne geneeskunde. Daar haal ik wat aanwijzingen vandaag over de werking van Omega 3-vetzuren op het brein. Je kunt het gebruiken bij ADHD en overactiviteit, bij stress en humeurschommelingen, en bij dyslexie en dyspraxie. Dat laatste is een motorische ontwikkelingsstoornis. Je moet het niet zien als een heel specifiek medicijn tegen tics, maar als voedsel dat goed is voor het hele brein en dat je mogelijk meer veerkracht geeft om in het leven te staan en de dingen te doen die je belangrijk vindt.
Omega 3-vetzuren zitten inderdaad in vis, maar ze maken dat niet zelf aan. Ze eten veel algen, en daar zitten deze goede stoffen in. Inmiddels is het ook mogelijk om de vetzuren uit de algen te halen en als supplement te verkopen. Zelf ben ik erg content met Omega 3-6-9 vetzuren van plantaardige olie. In lijnzaadolie zitten veel Omega 3-vetzuren, en de Omega-6-9 vetzuren zijn in de juiste verhoudingen toegevoegd, zodat je lichaam er als een chemische fabriek zelf de nodig stoffen van gaat maken. Dit wordt ook steeds gewoner, want Holland & Barrett, voorheen De Tuinen, verkoopt het al een tijdje voor 3,99 euro, een flesje van 250 ml en daar kan ik weken mee doen. Voor het geld hoef je het dus niet te laten. Ik hoop dat ik met deze blog een paar mensen verleid om eens te onderzoeken of ze er baat bij hebben. De bijwerking is dat de olie bloedverdunnend is, en daarom mag je niet meer gebruiken dan de voorgeschreven eetlepel per dag.
Over Annette (1973):
Annette was 26 toen ze de Tourette-diagnose kreeg, maar de tics waren er al toen ze 8 was. Ze is afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, door arbeidsongeschiktheid doet ze vrijwilligerswerk. Vorig jaar kreeg ze meer last van tics na een eliminatiedieet bij een voedselintolerantie. Twintig jaar na de diagnose maakt ze daarom gebruik van nieuwere inzichten en behandelingen.