Annette: Prikkelverwerking: de verzwaarde deken

Als kind wilde ik ‘s avonds heel strak ingestopt worden door mijn vader of moeder. Het was nog de tijd van de lakens en de dekens, al hadden anderen in de klas al wel een dekbed. Er waren wat tics, de diagnose was nog in geen jaren in beeld. Dit was gewoon heel erg lekker en comfortabel. Ik slaap sinds een paar maanden onder een verzwaarde deken, en ik begrijp nu past echt waarom ik dat toen zo fijn vond.

Prikkelverwerking

Een verzwaarde deken helpt bij de prikkelverwerking. Ik krijg een gevoel van kalmte als ik er onder schuif, of de deken op de bank over mijn benen heen leg. De zware deken belemmert bewegen, dat geeft ook rust. In het begin kwamen er wel veel tics in mijn benen los onder de deken, want van ontspanning kun je ook tics krijgen. Ik ben graag en altijd bezig, maar door de deken op de bank kan ik beter tijd nemen voor een mok koffie. Ik denk dat ik de rust om na te denken voordat ik van alles ga doen, voor mij belangrijker is dan het effect op de tics. Maar stil aan denk ik dat het een goede invloed heeft op de tics.

Grijze deken

Mijn diagnose kreeg ik in 1999, ik was toen een paar jaar aan het werk. Overprikkeld was ik al, maar de enige handreiking uit de tijd die ik mij herinner, was kriebelende labels uit je kleren verwijderen. Daar had ik geen hinder van en ik liet het onderwerp rusten. Een paar maanden geleden kocht ik naar aanleiding van video over prikkelverwerking bij autisme een grijze deken van acht kilo. Ik was al een jaar uitgeput door complicaties bij Tourette, en sinds de deken is er echt sprake van vooruitgang. Ik kan mijn geluk niet op.

Praktijk

Verzwaarde dekens werken goed in de praktijk, maar sommigen zeggen dat claims rammelen van leveranciers over hersengebieden en neurotransmitters in relatie met deze dekens. Misschien is het vooral waardevolle traditionele kennis, voortgekomen uit het inbakeren. De zware deken is iets om zelf thuis uit te proberen, het is niet nodig om wetenschappelijk bewijs af te wachten. Je ervaart een goede werking, of je verdraagt het gewicht niet en het is je te benauwd. In het laatste geval gaat de deken weer terug naar de winkel. Ik kocht mijn deken voor ongeveer 60 euro bij Bol.com en die voldoet uitstekend. Laat je daarom niet in verwarring brengen door gespecialiseerde bedrijfjes of dekens die twee keer zo duur zijn.

Herstel

Ja, er was een moeilijke bijwerking. Ik ben onderprikkeld, want ik kan niet goed pijn, spanning en vermoeidheid voelen. Mijn gezondheid was slecht en na de deken ging ik pijn voelen op plekken waar ik het niet vermoedde. Ik kon het gelukkig zien als herstel, ik ging nu pas voelen wat er al eerder was. En pas als je pijn hebt, kun je zoeken naar een oplossing. Dat was lijden en afzien, dat is gelukkig weer afgenomen, maar het is niet weg. Laat het voelen van emotioneel en fysiek ongemak je niet weerhouden om de deken te gebruiken, want dit zijn belangrijke signalen van je lijf.

Ik vind het prettig dat de deken een hele huiselijke oplossing is, zonder pillen en praten.

Ik heb nu ook een deken van vijf kilo op de bank in de huiskamer. Daar komt nog een paar kilo kat bij: ik ben rustiger door de deken en Mop kruipt nu vaker op schoot. Hoe heerlijk als er een eenvoudige oplossing blijkt te zijn voor grote problemen.

Over Annette (1973):
Annette was 26 toen ze de Tourette-diagnose kreeg, maar de tics waren er al toen ze 8 was. Ze is afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, door arbeidsongeschiktheid doet ze vrijwilligerswerk. Vorig jaar kreeg ze meer last van tics na een eliminatiedieet bij een voedselintolerantie. Twintig jaar na de diagnose maakt ze daarom gebruik van nieuwere inzichten en behandelingen.