Astrid: Oud en nieuw

Veranderingen, zorgen en ook leuke (drukke) dingen zorgen voor een onrustig gevoel bij veel mensen, maar als je Tourette hebt, dan kan dat al helemaal veel onrust veroorzaken.

Oude vrienden zien op de nieuwe Landelijke Contactdag, een nieuw niveau op school want het oude is niet te combineren met je Tourette, opnieuw in therapie bij je oude therapeut, nieuwe tics erbij en oude tics verdwijnen…..

Contactdag

Laat ik beginnen met de ‘nieuwe’ Landelijke Contactdag. Hier zag je je ‘oude’ vrienden die je hebt leren kennen tijdens het Tourettekamp. Enorm waardevol en zo leuk om te zien dat jullie elkaar hadden gemist. Ze zijn zelfs komen logeren en hoewel je het af en toe heel druk vond (en ik ook 🙂 ), zijn jullie ook deze uitdaging aangegaan en was het een geslaagd logeerpartijtje.

Dat lotgenotencontact is heel belangrijk en ik ben blij dat jullie elkaar gevonden hebben en dat de Landelijke Contactdag en het Tourettekamp bestaan!

Het nieuwe schooljaar

Je zit op je plek en sinds de herfstvakantie ben je van de havo naar de mavo gegaan. Dat vond je heel moeilijk ‘want je moest je al zoveel aanpassen door de Tourette’. Maar ik zie je minder stressen, meer toetsen maken zonder paniek, stappen zetten, nee, sprongen maken! Telkens als ik een cijfer zie binnenkomen; denk ik bij mezelf:  “Ze heeft het gedaan!” Weer een toets gemaakt. De laatste tijd vertel je me niet eens meer dat je een toets hebt, omdat het je niet meer zo in paniek brengt. Angst en paniek zijn kenmerken die bij Tourette horen, maar doorzettingsvermogen gelukkig ook. En dat heb jij.

Opnieuw in therapie

Je vond het gek om wat je had afgesloten weer op te pakken met je oude therapeut, maar het voelde ook fijn om dat weer met haar te doen. Je voelt het gewicht van de wereld op je schouders rusten. Jij wil alles oplossen, je wil de wereld veranderen en je komt voor anderen op. Onrecht doet jou pijn. Ook dat hoort bij Tourette, want zoals op de website is te lezen: “Veel Touretters hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel wat kan helpen in opkomen voor henzelf en anderen. Ze voelen een grote drang naar eerlijkheid (Meer dan tics, 2021).”

En dat merk ik. Dat merken anderen. Want opkomen voor een ander en voor jezelf, dat doe jij. Door die veranderingen merk ik ook dat de tics in alle hevigheid aanwezig zijn. Oude tics verdwijnen, nieuwe tics komen bij bestaande tics. Soms zijn ze een tikkeltje awkward. En jij weet met die awkwardness om te gaan door je humor. En dát, hoort ook bij Tourette!

Tourette is een uitdaging en het is vaak niet makkelijk, maar jij gaat die uitdagingen aan en dat maakt mij een trotse moeder!

Over Astrid (1984):
Astrid woont in Rotterdam met haar twee kinderen: dochter Jorja (2009) die sinds twee jaar Tourette heeft. En zoon Ilajah (2012) die dus sinds twee jaar een zus met Tourette heeft en daar heel goed mee omgaat. Ze hebben in hun gezin heel veel lol om de Tourette van Jorja en soms is de Tourette ronduit bagger. Astrid werkt als studiecoach op een hogeschool in Rotterdam en volgt daarnaast een studie tot docent Omgangskunde in Utrecht.