Brenda T: Weer terug naar school!

Maandagochtend 06.44 uur:

Kom je beneden schat, het ontbijt staat klaar. Ja, mam. Ik kom eraan. Dochter komt aangekleed en wel naar beneden, eet haar ontbijt, zet bord en beker op het aanrecht, pakt zelf haar tas in en stapt op de fiets naar school. Ze kijkt achterom en zwaait vrolijk, tot vanmiddag mam. Ik glimlach, roep ‘veel plezier’ en zwaai terug. Ik besluit nog even een bakkie te nemen, alvorens zelf naar mijn werk te gaan.

Maandagochtend 06.45 uur:

De wekker gaat…

Hello darkness my old friend

Ik denk altijd dat het bij andere gezinnen zo gaat in de ochtend. Misschien is dat helemaal niet zo en doet social media ons dat graag geloven. Bij ons gaat het toch echt iets anders in de ochtend. Als hier de wekker gaat, denk ik nou nooit: ‘Goh wat fijn, de wekker gaat’. Nee, hier is het KUT wekker. Letterlijk en figuurlijk. Ik neem vervolgens een hete douche, ietwat lang in verhouding, om dat momentje van ontspanning te hebben voor de dag begint. Ik trek ongestreken mijn kleding aan, als je je kleding lang genoeg aan hebt gaan die kreukels er vanzelf uit, en met een beetje mazzel matcht het nog ook bij elkaar. Kijk, als ik moet kiezen tussen douchen of strijken is hier de keuze snel gemaakt. Prioriteiten stellen noem ik dat. Dan neem ik twee koffie, hello… precies jullie snappen het! En daarna ben ik er klaar voor.

Aankleden

Het aankleden voor het naar schoolgaan was niet alleen voor onze dochter een leerproces, ook voor ons. Een half uur eerder opstaan deed het stressniveau, om op tijd te komen, voor iedereen toch echt wel dalen. Haar kleding een avond van tevoren klaarleggen ook. ‘Kleed je aan’ komt niet binnen, maar stapsgewijs per kledingstuk vertellen wat (en hoe) aan te trekken wel. Erom lachen dat desondanks haar hemd standaard achterstevoren zit en vooral ook lekker zo laten zitten helemaal prima is.

Hier hebben we ook geleerd nooit sokken of een maillot met naadjes op maandagochtend te introduceren als het frisser wordt, maar in het weekend. Sowieso nemen sokken of een maillot aantrekken 14 minuten en 36 seconden in beslag en voor ieders bestwil doen wij een check, check, dubbelcheck of er nergens een naadje, draadje of wat dan ook irriteert voor we de deur uitgaan. Anders begint het ritueel gewoon opnieuw. Last but not least, we kopen nooit kleding voor ze het goedgekeurd heeft. Het gaat namelijk niet aan en belandt in de kledingzak naar de kringloop.

Goede ochtend

Als we een goede ochtend hebben, gaat er nog een ontbijtje in. Bij een perfecte ochtend worden de haren gekamd. Meestal gaan we eighty’s style naar school.

Trots

Na tien maanden thuis zitten zijn we supertrots op onze dochter. Ze gaat weer naar school, weliswaar voor een beperkt aantal uren en met 1 op 1 begeleiding, maar ze gaat!

Over Brenda Toet-Gemmink (1980):
Brenda is woonachtig in Zuid-Holland en is in 2010 trotse moeder geworden van een prachtige, fantasierijke, creatieve, toneelspelende, boekjes schrijvende, pianospelende, gamende, voorliefde voor insecten en reptielen hebbende, humoristische en slimme dochter met als toetje Tourette. Na jarenlang werk als fysiotherapeut en sportinstructeur met thuis gecombineerd te hebben, heeft ze begin 2019 besloten de focus volledig op thuis te leggen. Waar de ene deur sluit, openen elders nieuwe deuren, zoals het schrijven van blogs voor Stichting Gilles de la Tourette