Eddy: Een nieuw jaar: een frisse start of gewoon verder?

Ja eindelijk, het is weer voorbij. Al die fijne feestdagen, ik heb het weer overleefd. Sinterklaas, Kerstmis en nieuwjaar. Begrijp me niet verkeerd, ook al vier ik deze feestdagen zelf niet, ik gun ieder ander deze periode van familiaire gezelligheid wel hoor. Ik heb niks tegen een gezellige sfeer en ook die verlichting overal staat best mooi tijdens de donkere winterdagen. Maar die gigantische overprikkeling door continu dezelfde sinterklaas- en kerstliedjes in winkels, op straat en op de radio en als finale dat harde vuurwerk, daar kan ik dus niet tegen. Die hele sfeer begint in oktober al wakker te worden en dus begrijp je dat ik nu nog een paar dagen nodig heb om weer bij te komen van de langste periode van overprikkeling en de meeste tic-aanvallen van het jaar. Hopelijk is mijn fysiotherapeut weer snel terug van zijn wintersport.

Plannen

We zijn dus weer begonnen aan een nieuw jaar, 2020. Althans, voor velen is het belangrijk om de aanvang van een ‘nieuw jaar’ in te luiden met allerlei plannen en doelstellingen die men wil bereiken en het anderen toe te wensen die soortgelijke ideeën hebben. Alsof je elk jaar een nieuwe start moet maken met het behalen van succes in allerlei aspecten van je leven en zodoende een gelukkige staat bereikt. Is het leven niet gewoon één groot avontuur dat begint bij je geboorte en dat zich blijft afspelen en ontwikkelen tijdens je verdere toekomst? Moet dat ingedeeld en beoordeeld worden in fases van jaren, zodat we kunnen analyseren en vergelijken hoe het afgelopen jaar voor ons is geweest en of het een verbetering ten opzichte van het jaar daarvoor was?

Positieve aspecten

Ik ga dan ook maar gewoon verder waar ik 31 december 2019 gebleven ben. Per dag kijken wat ik mee ga maken en ervaren of het hebben van Tourette mijn dagritme en plannen belemmert of juist versterkt, want alle dwang en tics gaan gewoon mee in het nieuwe jaar. Bezig zijn met de positieve dingen en voordelen van het hebben van Tourette staan natuurlijk voorop. Zo kijk ik bijvoorbeeld elke dag op de lijst van ‘positieve aspecten van Tourette’ (bekijk deze lijst hier).

Enkele voorbeelden: ‘gevoelig en empathisch zijn naar anderen, scherp waarnemingsvermogen, groot rechtvaardigheidsgevoel, spontaan, nooit saai, inventief, loyaal, humor, enz.’ Er zijn zoveel mooie eigenschappen en skills die veel sterker aanwezig zijn als je Tourette hebt dan bij menig ander mens. Vaak sta je er zelf niet bij stil. Ik probeer me dan te focussen op wat bij mij van toepassing is. Hierdoor groeit mijn positief zelfbeeld en ben ik ook in staat om iets voor anderen te kunnen betekenen, wat weer nieuwe voldoening creëert. Zo ervaar ik evenwicht in een leven met Tourette.

Zou dit dan een mooie wens voor iedereen met Tourette zijn: Verdraag de uitdagingen die bij Tourette horen en omarm alle voordelen en sterke kanten die het met zich mee brengt, niet alleen voor 2020, maar gewoon altijd!

Over Eddy (1973):
Je zult jezelf maar opnieuw leren kennen door de diagnose van je zoon van 13 jaar. Door het verdiepen in zijn problematiek en begeleiding daarvan, vallen jouw puzzelstukjes op zijn plek. (H)erkenning en begrip, eindelijk, maar dan pas op je 42e levensjaar, je eigen diagnose. Nu pas alles gaan verwerken en een plek geven, oud leed komt boven, maar ook nieuwe uitdagingen en mogelijkheden komen vrij. Een nieuwe fase in mijn leven waar veel over valt te vertellen.