Janine: Naar het HBO

Begin september was het dan zover: mijn HBO-studie begon! Wat was ik zenuwachtig, want kan ik het wel aan? Ga ik het wel redden? Hoe is mijn nieuwe klas? Allemaal spanningen die natuurlijk ook zijn effect hadden op mijn tics.

Nu ben ik inmiddels bijna aan het einde van het eerste kwartaal en ik ben volledig ingeburgerd als HBO-student. Tot mijn (onzekerheid) verbazing kan ik het niveau prima aan. Wel ligt het tempo heel hoog, waardoor ik mijn concentratieniveau moet aanpassen. Ik heb langere concentratie nodig en ook dit heeft zijn impact op de tics.

Onzekerheid

Onzekerheid is iets waar wij als Touretters denk ik allemaal mee te maken hebben in welke vorm dan ook. Sommigen hebben meegekregen dat we niks kunnen of niks kunnen bereiken wegens onze gedragsproblematiek tijdens onze puberteit. Want tijdens de puberteit is de Tourette nou eenmaal op een hoogtepunt. Wanneer dit herhaaldelijk tegen je gezegd wordt, ga je hierin geloven en blijf je dit meenemen. Wat ik zelf merk is dat hetgeen wat ik tot nu toe bereikt heb, al snel als niet genoeg voelt. Ja, ik heb een MBO4-diploma, maar is dat genoeg voor mij?

Uitdaging

Ik ben gaan doorstuderen omdat ik als chemisch-analist niet de uitdaging kan krijgen die ik nodig ben. Ik ben snel verveeld in herhaaldelijk werk, en laat dat nou net zijn wat een chemisch-analist doet. De studie bio-informatica die ik nu volg, triggert mij op vele fronten en de vakken die ik krijg dagen mij uit om echt bezig te gaan en dingen uit te zoeken.

Daarom zit ik voor nu op de goede plek, er heerst een relaxte sfeer op mijn opleiding waar het MBO nog iets van kan leren. Ook heb ik vanuit het decanaat handvatten aangereikt gekregen dat er, mocht ik vastlopen om wat voor reden ook, een studentenpsycholoog is, dat ik uitstel kan krijgen voor bepaalde modules en/of studiepunten. Ik verwacht het niet nodig te hebben, maar het feit dat het er is zorgt voor een mate van rust. Voor nu zit ik goed in mijn vel ondanks dat de R weer in de maand is en voor nu geniet ik daarvan.

Over Janine (1994):
Janine woont in Drachten met haar twee katten Donna en Ollie. Op haar zevende is bij haar Tourette en ADHD vastgesteld. De ADHD is veranderde inmiddels meer naar ADD. Momenteel studeert ze voor chemisch fysisch analist. Haar grootste hobby is ook direct haar sport: boogschieten. Het moment dat de pijl op de gespannen boog ligt, vallen alle spanningen en tics van haar af. Naast boogschieten twirlt ze ook nog bij een showband en houdt ze van tekenen, vindt ze het fijn om puzzels te maken van Jan van Haasteren en kijkt ze graag naar Netflix.