Maaike: Meer aandacht voor Tourette

Een tijdje geleden heb ik besloten om een blog te schrijven, dat leek me erg leuk! Ik zal me eerst even voorstellen: ik ben Maaike, 20 jaar en kom uit Emmeloord.

Heel lang heb ik gedacht de enige te zijn met Tourette. Ik voelde me eigenlijk nooit begrepen. Op mijn 13de werden mijn tics erger, waardoor ik veel pijn kreeg en me depressief voelde. Ik ben toen van school afgegaan en heb daarom ook helaas geen diploma kunnen halen.
En dat had gevolgen voor mijn verdere leven. Een tijdje geleden heb ik een Wajong-uitkering aangevraagd. Al snel kreeg ik een brief dat ik op gesprek kon komen bij een bedrijfsarts. Ik wist dat mijn tics op dat moment goed te zien waren, omdat ik ook spanning ervaarde voor het gesprek. Ik vertelde de persoon in kwestie over mijn Tourette. Tot mijn schrik wist deze man niet eens wat het allemaal inhield en begreep niet dat ik er ook lichamelijke klachten van kreeg. Hij heeft de Wajong-uitkering afgekeurd en vertelde eigenlijk doodleuk dat ik gewoon kon werken. Ik ben geschrokken van het feit dat iemand die bedrijfsarts is en daar toch ook voor gestudeerd moet hebben, hier zo weinig vanaf weet. ik vind dat Tourette meer aandacht moet krijgen. En daarom ben ik er ook zo open over. Ook al heb ik natuurlijk ook mijn onzekere momenten. Ik zou zeggen: laat Tourette meer op de voorgrond komen!