Marion: Fluisterfilmpjes voor hersenorgasmes

Wel eens een filmpje gezien waarin een fluisterende dame op haar dooie gemak een papje van banaan in de lange haren van een ‘Californian surfdude’ smeert? Of eentje waarin een vrouw na haar sushi-diner op de sofa gaat liggen en haar buikrommelgeluiden laat horen?

Al eerder schreef ik dat ik zeer gevoelig reageer op beeld en geluid dat via een televisiescherm mijn brein in komt. De reden dat ik niet van actiefilms houd, is omdat de snelle beelden en harde geluiden voor mij resulteren in een oneindige reeks van tics. Het lijkt alsof het onbewuste deel van mijn brein de werkelijkheid niet los kan koppelen van de film en ik ervaar de stress alsof ik Lara Croft in eigen persoon ben, die zich slingerend aan lianen een weg door de jungle van Cambodja baant. Helaas bezit ik niet de kwaliteiten van een actieheldin en ben ik ook niet uitgerust met stalen zenuwen, maar juist met een overgevoelige set hersenen die de vele prikkels van zo’n film niet kan verwerken. Geen probleem, gewoon geen actiefilms kijken en niets aan de hand. Maar wat als ik die overgevoeligheid kan inzetten in mijn voordeel? Ik heb nu een manier ontdekt waarop dat kan…

‘Sleep whispers’ en ‘brain tingles’

Welkom in de wereld van de ‘sleep whispers’ en ‘brain tingles’, met ASMR-video’s waarin volop gefluisterd, gekieteld, en geborsteld wordt. ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Dit is de benaming voor het tintelend gevoel dat je krijgt bij lichte aanrakingen, bijvoorbeeld als iemand over je rug of arm wrijft of met je haar speelt. Dat gevoel zou niet alleen goed zijn tegen stress, maar ook helpen bij beter slapen en angstige gedachten wegjagen. Mensen zouden er zelfs gelukkiger van worden en de ervaring wordt soms beschreven als een ‘orgasme van de hersenen’. Wat wil je nog meer?

Welbeschouwd is het niet zo vreemd dat er in deze snelle wereld een behoefte aan prikkelarme video’s is ontstaan. Inmiddels is de werking ervan wetenschappelijk bewezen en is er op YouTube een overdaad aan ASMR-video’s te vinden, maar onderzoekers hebben aangetoond dat het alleen werkt bij mensen die er gevoelig voor zijn. Het ligt aan de manier waarop het zogenaamde defaultnetwerk in de hersenen is opgebouwd. Met andere woorden: ASMR is niet voor iedereen, je vindt het heerlijk of je hebt er helemaal niks mee.

Hoogsensitief

Zelf zit ik in team ASMR. Ik gebruik het zo nu en dan om te ontspannen of in slaap te vallen en ik moet zeggen dat het echt effect heeft. Kijken naar filmpjes waarin gezichten worden gemasseerd en haren worden geborsteld veroorzaakt aangename tintelingen op mijn hoofdhuid en een rustig gevoel. Ik vermoed dat hoogsensitieve mensen gevoelig zijn voor ASMR en ik denk dat Touretters (bijna) allemaal hoogsensitief zijn, dus wellicht hebben meer Touretters hier baat bij. Dus nestel jezelf op bank of bed en probeer het eens uit. Stel je ervoor open en voel wat het met je doet. Werkt het, doe er dan je voordeel mee. Werkt het niet en hoor je bij de groep ASMR-haters: op Netflix staan genoeg actiefilms.

Over Marion (1974):
Marion is een Brabantse levensgenieter. Zij houdt van lezen, schrijven, reizen naar zonnige oorden, fotograferen, scrapbooking, dansen, zingen, bos- en strandwandelingen, lekker eten en drinken en gezellige terrasjes. Ze heeft een zwak voor katten en een hekel aan muggen. Op haar 26e is zij gediagnostiseerd met Tourette en het heeft toen nog dertien jaar geduurd voordat ze dit enigszins kon accepteren. Maar zoals het een laatbloeier betaamt, is ze de schade nu aan het inhalen door te schrijven over wat leven met Tourette voor haar inhoudt, in de hoop anderen te inspireren.