Paul: Webinar Stichting Tiky.sk

In mijn blogs schrijf ik over mijn zoon Filip met Gilles de la Tourette en mijn ervaringen in het opzetten van een Slowaakse Tourette Stichting. In deze blog neem ik jullie mee met de laatste ontwikkelingen binnen de stichting.

Podium

Allereerst wil ik de Nederlandse Gilles de la Tourette Stichting enorm bedanken voor het podium dat ik krijg voor haar Slowaakse neefje. We stellen het erg op prijs dat er volop medewerking wordt verleend aan onze initiatieven. Dankzij deze hulp hebben al een aantal Nederlandse leden geld gedoneerd aan de Slowaakse stichting Tiky. Het doet mij persoonlijk erg veel dat onbekenden, na het lezen van de blogs, de moeite nemen om te doneren. Onze dank daarvoor is enorm. Voor welke bestemming we deze donaties gaan gebruiken, lees je hieronder.

‘Train-de-trainer’-sessie

Op 1 en 2 februari 2024 heeft de Slowaakse stichting Tiky Jolande van de Griendt en Cara Verdellen uitgenodigd voor een zogenaamde ‘train-de-trainer’-sessie. Jolande en Cara zullen Slowaakse collega’s o.a. leren hoe gedragstherapie werkt. Door deze kennisoverdracht zal er in Slowakije meer bewustzijn komen over Gilles de la Tourette en zullen er ook hulppunten ontstaan. Op dit moment hebben zich al acht doctoren aangemeld voor deze sessie. We hopen op 15 deelnemers in totaal. Het is een eerste stap om therapie toegankelijk te maken. Op de achtergrond zijn we ook druk bezig om deze therapie betaalbaar te maken voor Slowaakse ouders. Hopelijk meer daarover in een volgende blog.

Webinar

Naast de train-de-trainer sessie organiseert de Slowaakse stichting Tiky ook een nieuw webinar dit jaar. De webinars moeten eraan bijdragen dat Slowaakse leraren meer kennis vergaren over Gilles de la Tourette. Het is belangrijk dat zij dit leren te herkennen bij leerlingen om zodoende passend onderwijs te kunnen bieden. Het doet me deugd dat we steeds grotere stappen maken met de stichting. Als je ook een steentje wil bijdragen, dan kan dat door een donatie te sturen naar: SK49 1100 0000 0029 4313 3561 op naam van OZ Tiky Taky. Alvast hartelijk dank voor je bijdrage.

Over Paul (1976):
Ik ben een trotse vader van twee zoons. Bij mijn oudste zoon is op z’n vijfde (in Nederland) Tourette vastgesteld. Mijn beide kinderen wonen in Slowakije. Zelf breng ik hier ook een groot deel van het jaar door. In Slowakije is de medische zorg nog niet zo ver als in Nederland. Het is een lange zoektocht naar goede informatie en specialisten. Om daar verbetering in aan te brengen, ben ik samen met twee andere ouders een stichting gestart: Tiky.sk. In deze blog neem ik jullie mee naar ons avontuur in het land van 1000 en 1 kastelen.