Voordat je nu denkt dat ik ben toegetreden tot het financieel bestuur van Stichting Gilles de la Tourette, moet ik je teleurstellen. Ik heb sterke kanten, maar financiën van een stichting beheren zit daar niet bij. Daarvoor mis ik het overzicht. Van wie zouden de kinderen het toch hebben?
Nee, het penningmeesterschap laat ik graag over aan andere enthousiastelingen. Maar het leven in een Tourette-nest dwingt me soms om ergens even in te duiken. En deze keer was het de vraag in hoeverre directe financiële Tourette-schade te verhalen valt.
Technische storing
De aanleiding was een tik-tic. Dochterlief kwam bij mij klagen: “Mam, ik moet de hele tijd zo hard op de muis drukken, mag ik op de tablet verder?” Het technische deel van mijn hersenen ging direct aan het werk. Zit er misschien een vuiltje in de muis? Een slecht contactje? Batterij leeg? Veel verder kwam ik niet. En dat hoefde ook niet, want de oplossing bleek in het hoofd van mijn dochter te zitten.
Een tic/drang/dwang (doorstrepen wat je denkt dat niet van toepassing is) om heel hard op de muis te duwen. Wel fijn dat ze het even kwam melden natuurlijk. En heel slim, want de touchscreen van een tablet kan over het algemeen wat meer geweld verdragen dan een tere muis. Uiteindelijk is het allemaal goed gegaan en heeft zowel de muis als mijn dochter deze tic ook weer overleefd.
Eeuwige jachtvelden
Maar stel nou dat dit “mis” was gegaan. De tic was een tikkie te hard en de muis ging over naar de eeuwige jachtvelden? Of stel dat er in het vuur van een armzwaai-tic een glas water over haar laptop was gekomen? En als er bijvoorbeeld in een vlaag van Tourette-woede een bal door de ruit wordt geschopt? OK, we hebben dubbel glas, dus zitten niet direct in de kou. Maar toch. Allemaal mogelijkheden die niet eens zo ver gezocht zijn.
Gat in de markt
Dan komt de prangende vraag: zou er een verzekering zijn die Tourette-schade dekt? Indien ja, hoe stel je dan vast dat het Tourette-schade was? En is de premie wel op te hoesten? Wie weet is het een gat in de markt!
Hier thuis valt het met de Tourette-gerelateerde financiële tegenvallers vooralsnog mee. In de afgelopen weken is er inderdaad een glas water over de laptop gegaan en met een beetje fantasie kun je die ‘paniek-woede-verdriet-aanval’ waarin dat gebeurde zelfs wel aan Tourette toeschrijven. Gelukkig heeft de föhn urenlang goed werk verricht en lijkt de laptop nog naar behoren te functioneren. En ja, er is ook een bal door de eerste-helft-van-de-ruit gegaan. Met nog iets meer fantasie kun je hier de typische Tourette-impulsiviteit natuurlijk de schuld van geven. Gelukkig vergoedde de glasverzekering het ook zonder medische verklaring.
En als het niet te verzekeren valt? Dan blijkt gelukkig uit recent onderzoek dat Touretters over het algemeen bovengemiddeld hoog op de maatschappelijke ladder staan, dus af en toe een tic-gerelateerde financiële tegenvaller kunnen ze vast wel opvangen.
Over Ruth (1975):
Ruth Boer-van der Linden is een enthousiaste moeder van midden veertig. Samen met haar man Jan Willem, dochter Anne Linde (12), dochter Marleen (10) en zoon Hugo (6) geniet ze van het leven. Beide dochters zijn gezegend met het Syndroom van Gilles de la Tourette en ADHD. Zoonlief komt nog niet verder dan een chronische motorische ticstoornis. Omdat ook in lastige ervaringen met enig omdenken best wat grappigs te vinden is, probeert Ruth de dagelijkse struggles op humoristische wijze te beschrijven.