Tanja: De slaaprobot

Een goede nachtrust, voor de één is dit vanzelfsprekend voor mij helaas niet. In slaap komen is elke avond weer opnieuw een uitdaging. Door mijn Tourette ervaar ik enorm veel onrust in mijn hoofd waardoor ik, hoe moe mijn lichaam ook is, moeilijk of niet in slaap kom. Een paar maanden geleden kocht ik een slaaprobot onder het mom van: ik heb niks te verliezen. Omdat ik weet dat veel Touretters met slaapproblemen worstelen deel ik daarom graag mijn ervaring met de slaaprobot.

 Over mij

slaaprobot

In mijn hoofd is het altijd druk. Ik zie constant beelden van dingen die ik ooit meegemaakt heb. Dit kan het tripje naar de supermarkt zijn van afgelopen middag, maar ook herinneringen uit mijn kindertijd. De beelden flitsen in sneltrein vaart door mijn hoofd en dit stopt nooit. Dit is een onderdeel van Tourette wat bij mij hoort. Overdag zijn de beelden door mezelf bezig te houden minder op de voorgrond, maar zodra ik in bed ga liggen waar het stil is nemen ze de overhand en belemmeren ze mij eigenlijk al mijn hele leven om te kunnen slapen. Ik heb van alles geprobeerd: yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, mindfulness en zelfs slaapmedicatie. Helaas zonder succes. Ook tics willen mij nog wel eens ik de weg zitten als ik probeer te slapen echter is het in mijn geval vooral de onrust wat mij wakker houdt. Als ik vier à vijf uur per nacht had weten te slapen, was ik blij. Ook periodes waarin ik meerdere nachten achter elkaar helemaal niet sliep, zijn mij niet vreemd. Niet gek dat ik dus eigenlijk altijd moe was.

De slaaprobot

Al langere tijd hield ik het bedrijf in de gaten dat slaaprobots maakt om mensen te helpen weer lekker te kunnen slapen. Zo hebben ze in de loop der tijd hun product verbeterd en een nieuw compacter uiterlijk gegeven. Heel eerlijk: voor mij klonk het te mooi om waar te zijn en daarom heb ik de stap nooit genomen er één aan te schaffen. Maar na een week amper zeven uur geslapen te hebben, was ik er klaar mee. Ook zag ik dat ik de slaaprobot 30 dagen mocht proberen en als het niks voor mij zou zijn, zou ik gewoon mijn geld [€ 549,-] terugkrijgen. Vooral dit laatste hakte voor mij de knoop door en ik bestelde een slaaprobot, die de volgende dag al keurig aan huis geleverd werd.

Wat is zo’n slaaprobot nou precies en wat doet het?

De slaaprobot is een soort knuffel in de vorm van een pinda of kidneyboon (dit is mijn persoonlijke omschrijving). Hij is 32 cm lang en 21 cm breed. Hij weegt 1,7 kilo, wat zwaar lijkt maar wat juist prettig is om te voorkomen dat hij in no-time naast je bed ligt. Hij heeft een buikje dat “ademt” en deze ademhaling is waar het om draait. Het idee is dat je door het fysiek voelen van de ademhaling van de robot makkelijker in slaap valt. De slaaprobot wordt geleverd met een USB-C kabel waarmee je hem gemakkelijk kunt opladen. Het advies is hem elke dag op te laden zodat hij altijd klaar voor gebruik is.

De slaaprobot is te gebruiken en in te stellen met een app voor je telefoon of tablet. Je verbindt hem eenvoudig via Bluetooth. Met deze app kun je diverse ademhalingsoefeningen volgen om te ontspannen of juist om gedurende de dag een energie boost te krijgen. Daarnaast is de robot ook een speaker. In de app staan diverse rustgevende geluiden, maar je kunt ook luisteren naar je eigen muziek of een luisterboek. Liever geen geluid? Deze functie kun je ook uitschakelen. Nu hoor ik je denken: ademhalingsoefeningen werkten voor jou toch niet? Dat klopt. Door de onrust in mijn hoofd dwaal ik vrijwel direct af.

Waarom ik toch deze slaaprobot wilde proberen, is vanwege de sense functie. Met deze functie pas jij je ademhaling niet aan de robot aan, maar de robot aan jou. Via de app stel je jouw ademtempo in (de app helpt je hiermee) en vervolgens kies je wat de slaaprobot gaat doen als je hem aanzet. In mijn geval dus helpen in slaap te vallen. Je kunt kiezen na hoeveel tijd het apparaat vanzelf uitgaat. Ik heb hem op een uur staan. Als ik dan nog niet in slaap gevallen ben, is het tijd om even uit bed te gaan. Vervolgens neem je de slaaprobot mee naar bed en leg je hem tegen je aan op een manier die jij prettig vindt.

De robot heeft slimme sensoren die jouw hartslag en ademhaling detecteren om de sense functie te gebruiken. Om deze functie optimaal te gebruiken wordt geadviseerd hem ergens tegen je romp te leggen in een houding dat jij de ademhaling van de robot goed kunt voelen. Vervolgens hoef je dus niet bewust mee te ademen met de robot. Hij past zich aan jouw ademhaling aan en leidt je zo onbewust naar een rustiger adempatroon waardoor jij makkelijker in slaap valt. Klinkt goed, maar werkt het ook echt?

Mijn ervaring

Nadat ik de slaaprobot volledig had opgeladen en ingesteld had, was het tijd om te gaan slapen. Het instellen ging zeer gemakkelijk en wees zich vanzelf. Het standaardprogramma wat ik gebruik, is om mij te helpen in slaap te vallen dus de app had ik niet nodig toen ik wilde gaan slapen. Iets wat ik een pluspunt vind omdat ik dan niet ‘s avonds nog met mijn telefoon in de weer hoef. Het was even zoeken naar een comfortabele houding. Ik ben een zijslaper, dus ik had de slaaprobot tegen mijn buik gelegd en mijn hand op zijn “buikje”. Die eerste nacht was ik zo vertrokken en heb ik zeven uur aan één stuk doorgeslapen. Ik heb altijd een activity tracker om mijn pols die ook bijhoudt hoeveel en hoe diep ik slaap. Deze nacht had ik vijf uur diep geslapen. Normaal kom ik niet verder dan één uur! Toch was ik niet meteen overtuigd. Dit kon toeval zijn. Ik had immers de week ervoor amper geslapen. Wel was ik heel benieuwd hoe de komende nachten zouden gaan.

De eerste twee weken was het een beetje zoeken naar hoe ik het lekkerst in bed lag met de robot. Ik bleek de houding met de slaaprobot tegen mijn buik toch niet optimaal te vinden en na wat experimenteren ligt hij nu standaard tegen mijn borstkas aan met mijn hand op het “buikje”. De krachtigheid van de ademhaling kun je instellen op drie standen: licht, middel en sterk. Bij licht voel je de ademhaling minder intens dan bij krachtig. Standaard staat die van mij op middel en dit is voor mij precies goed. Ik merkte dat ik die eerste twee weken ook erg bezig was in mijn hoofd met dat ik iets in bed had liggen wat mij zou moeten helpen slapen. Dit had soms dus juist het effect dat ik niet kon slapen. Ik zette nog even door. Ik merkte dat na die eerste twee weken ik aan de robot gewend raakte en het normaal werd dat ik met het ding in bed lag. Ook sliep ik zoveel beter! Ik val sneller in slaap. Het is nog steeds niet rustig in mijn hoofd als ik naar bed ga maar de slaaprobot helpt mij door zijn voelbare ademhaling af te leiden van de chaos. Ook slaap ik nu gemiddeld zeven uur per nacht en heb ik per nacht drie tot vijf uur diepe slaap. Dit had ik nog nooit meegemaakt. De eerste dagen dat ik echt goed sliep met de slaaprobot was ik overdag gewoon duf omdat ik zo goed geslapen had.

Op het moment van schrijven gebruik ik de robot nu zo’n twee maanden en in die twee maanden is mijn slaap zo enorm verbeterd! Eerlijk is eerlijk het is geen wondermiddel. Ook met de slaaprobot heb ik wel eens nachten dat ik niet tot nauwelijks slaap. Vaak heb ik dan een hele drukke dag gehad met veel prikkels en dan lukt slapen moeilijker of niet. De keren dat dit echter gebeurde, zijn wel drastisch afgenomen. Het is nu meer uitzondering dan regel, terwijl het altijd andersom geweest is. Wat ik ook nog even wil benoemen is het geluid dat de robot maakt. Veel mensen uit mijn naaste omgeving vroegen zich dit af. Hij maakt geluid, maar heel minimaal. Het minste geluid maakt hij op de lichtste ademhaling stand en het meeste op de sterke stand. Echter ervaar ik als hoog sensitief persoon geen hinder van het geluid. De ademhaling van mijn man is meer aanwezig. Het klinkt een beetje al een heel zachtjes snurkende kat. Aangezien hij bij mij onder de dekens ligt, hoor ik dit dus niet en hoor ik hem toch dan ervaar ik dit niet als storend.

Ik ben echt heel blij met mijn slaaprobot. Mijn nachtrust is zoveel verbeterd en heel eerlijk: ik had niet verwacht dat dit zo goed zou werken. Ik had de hoop om ooit nog goed te kunnen slapen eigenlijk al opgegeven. Het mag dus duidelijk zijn dat ik hem na 30 dagen niet retour heb gestuurd. Ik hoop mensen die, net als ik, altijd moeilijk slapen door hun Tourette te laten zien door het schrijven van dit artikel dat er iets op de markt is wat mogelijk kan helpen. Ben je benieuwd geworden naar de slaaprobot? Neem dan eens een kijkje op de website van Somnox voor meer info. Ook de klantenservice is echt heel goed. Ze staan voor je klaar om jou te helpen het beste uit je robot te halen.

*Dit artikel is volledig gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring. De werking van de slaaprobot is niet wetenschappelijk aangetoond.