Exclusieve rondleiding Van Gogh Museum | Matthew Wong

In samenwerking met het Van Gogh Museum organiseren wij op 21 juni a.s. speciaal voor mensen met Tourette een rondleiding voor de overzichtstentoonstelling van Matthew Wong door Conservator Joost van der Hoeven.
Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / c/o Pictoright Amsterdam, 2023, Digitaal beeld via MoMA

In samenwerking met het Van Gogh Museum organiseert Stichting Gilles de la Tourette op 21 juni a.s. een rondleiding voor mensen met Tourette voor de overzichtstentoonstelling van kunstenaar Matthew Wong.

Tourette

De Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong leed zelf ook aan Gilles de la Tourette. Hij begon in 2011 op zijn 27ste met tekenen en schilderen. In een paar jaar tijd ontwikkelde hij een compleet eigen stijl, waarin hij met intense kleuren fantasierijke landschappen schilderde. 

Tentoonstelling Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort

Van Gogh was een groot voorbeeld voor Matthew Wong en deze overzichtstentoonstelling gaat dieper in op de artistieke én persoonlijke connectie tussen de twee kunstenaars. Wong zag zijn eigen leven gespiegeld in dat van Van Gogh.

Ik zie mezelf in hem (Van Gogh). In de onmogelijkheid ergens toe te behoren in deze wereld.

Foto: Matthew Wong © 2023 Matthew Wong Foundation

Introductiefilm

Speciaal voor de tentoonstelling maakte Mals Media een introductiefilm over Matthew Wong. Via gesprekken met vrienden en collega’s van de kunstenaar en exclusief beeldmateriaal kom je als kijker heel dicht bij Wong zelf. Wat dreef hem als kunstenaar, en wat maakt hem zo bijzonder? Bekijk hieronder de korte versie van de introductiefilm.

Psychische problemen

Zowel Van Gogh als Wong zochten lang naar een roeping in het leven, en vonden deze uiteindelijk in het schilderen. Wong zag het zelfs als zijn ‘laatste toevlucht’. Beide kunstenaars worstelden met mentale gezondheidsproblemen, wat voor zowel Wong als Van Gogh resulteerde in een tragische, vroegtijdige dood. Ondanks deze overeenkomsten creëerden ze ieder een zeer persoonlijk en emotioneel geladen oeuvre.

Rondleiding

Conservator Joost van der Hoeven zal de rondleiding verzorgen. “Ik vind het een eer om een groep mensen met Tourette te mogen rondleiden. Ik ben ook benieuwd hoe zij, met hun ervaringsdeskundigheid kijken naar het werk van Matthew Wong, die zelf ook Gilles de la Tourette had.” 

Aanmelden

Om je aan te melden voor deze exclusieve rondleiding door Conservator Joost van der Hoeven of voor vragen kun je mailen naar: media@tourette.nl. Mocht je in het bezit zijn van een museumjaarkaart geef dit dan even aan in de mail.

Datum: 21 juni 2024

Tijd: 10:00 uur

Locatie: Van Gogh Museum

Adres: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Bereikbaarheid: De dichtstbijzijnde haltes zijn Van Baerlestraat (tram 2, 5 of 12) of Museumplein (tram: 3, 5 of 12; bus: 347 of 357).
Parkeren auto’s: Parkeergarage Q Park, Museumplein (ingang Van Baerlestraat).

Toegankelijkheid: Het Van Gogh Museum is geheel toegankelijk voor bezoekers die gebruik maken van een rolstoel.

Categories: Uncategorized